Свята й дати 5 жовтня: Всесвітній день учителів

05 Жовтня 2018, 08:36
4465

Доброго ранку, дорогі читачі!

Уже п'ятниця, 5 жовтня. Так мало треба, аби зробити щасливими тих, які перебувають поруч із нами. Іноді досить одного сонячного промінчика. Одного лагідного слова. Одного вітання. Однієї ласки. Не скупіться на добро!

5 жовтня День ангела відзначають Ісак, Мартин, Микола, Олександр, Петро.

Сьогодні Всесвітній день учителів.

ЮНЕСКО проголосила 5 жовтня Всесвітнім днем учителів у 1994 році, святкуючи великий крок, зроблений для вчителів 5 жовтня 1966 року, коли спеціальна міжурядова конференція, скликана ЮНЕСКО в Парижі прийняла у співпраці з МОП Рекомендацію ЮНЕСКО/МОП «Про становище вчителів».

Ця Рекомендація встановлює права і обов'язки вчителів, а також міжнародні стандарти для їх початкової підготовки і подальшої освіти, найму, працевлаштування, умов викладання та умов навчання. Містить керівні принципи щодо участі вчителів у прийнятті рішень з освітніх питань шляхом консультацій і переговорів з політиками. З моменту її прийняття, дана Рекомендація вважається важливим набором керівних принципів для сприяння підвищенню статусу вчителів в інтересах якісної освіти. Цього дня також відзначають прийняття Генеральною конференцією ЮНЕСКО в 1997 році Рекомендації ЮНЕСКО про статус викладацьких кадрів вищих навчальних закладів

У церкві 5 жовтня вшановують пам'ять пророка Йони, а тому, не можна було ловити, є або продавати рибу. Згідно Священного Писання, Іона побував в череві кита і залишився неушкодженим. Також цього дня згадують мученику Фоку, який вважається покровителем потопаючих і захисником від пожеж. 

Здавна вважали, що з 5 жовтня починається осінь і триває до Різдва Христового. Селяни 5 жовтня закінчували прибирати редьку і готували з нього різні страви. У народі побутувала думка про те, що 5 жовтня - день нещасливий, оскільки сильний вітер дме, і він міг принести з собою псування, хвороби, нечисту силу. 

Народні прикмети на 5 жовтня

  1. На Йона ще листя на березі висять - прикмета, що сніг на землю ляже пізно
  2. 5 жовтня на ялини або сосни шишок мало - зима буде теплою
  3. Якщо людина народилася 5 жовтня, то його талісманом є цитрин

Цей день в історії:

  • 1143 — за Саморським договором Леонське королівство визнало Португалію королівством.
  • 1594 — Почалося антифеодальне народне повстання під проводом Северина Наливайка.
  • 1793 — декретом Національного конвенту введений Французький революційний календар
  • 1933 — Режисер Лесь Курбас звільнений з харківського театру «Березіль» за «націоналізм».
  • 1939 — кінець польсько-німецької війни — останній бій польської Окремої оперативної групи «Полісся» під командою генерала Францішека Клееберга
  • 1941 — У Києві утворено Українську національну раду на чолі з Миколою Величківським, до складу увійшли і М. Капустянський, Й. Бойдуник, О. Кандиба-Ольжич.
  • 1910 — в Королівстві Португалія встановлена демократична республіка.
  • 2009 — вийшов на екрани України фільм «Las Meninas» (режисер Ігор Подольчак, Україна, 2008).
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024