Повідомили про особливості осіннього призову

02 Жовтня 2018, 11:46
Осінній призов 4179
Осінній призов

Осінній 2018 року призов громадян України на строкову військову службу триватиме 3 місяці, з 1жовтня по 31 грудня.

Його збільшив Президент України Петро Порошенко на один місяць з метою якісного відбору та у зв’язку із додатковим комплектуванням Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

Уряд визначив чисельність громадян, які підлягають призову на строкову військову службу, – повідомляють у Кабміні.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України у жовтні – грудні 2018 року до Збройних Сил України та інших військових формувань для проходження строкової військової служби відправлять 17 тисяч 960 осіб.

Першим етапом призовної кампанії є проходження всіма призовниками огляду стану здоров’я призовною медичною комісією, який розпочато вже з 3-го вересня.

Призову підлягають чоловіки віком 20–27 років, які не мають права на відстрочку, без судимості та проблем зі здоров’ям.

Молодші юнаки, віком 18–19 років, можуть пройти службу в армії добровільно, за контрактом.

Термін служби складає до 18 місяців. Для тих, хто має вищу освіту (магістр, спеціаліст) – до 12 місяців.

Окремі призовники мають право на відстрочку. Причиною відстрочки можуть бути сімейні обставини, стан здоров’я, навчання, професійна діяльність.

Призовники не направляються для проходження строкової служби у зону ООС (АТО). Вони служать в місцях постійної дислокації військових підрозділів.

Керівництво держави та Збройних Сил забезпечило належні умови для призваних на строкову військову службу громадян України, зокрема:

  • – передбачена виплата грошової допомоги у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб, на 1 січня календарного року (у 2018 році це – 3,5 тис. гривень);
  • – військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу згідно встановленим норм;
  • – здійснюється щомісячна грошова виплата на особисті потреби;
  • – при звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога;
  • – надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад);
  • – час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи;
  • – зберігаються робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову;
  • – деякі інші соціальні гарантії.

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку, зобов'язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці.

Якщо призовник із якоїсь причини не отримав повістку, він зобов’язаний у 10-тиденний термін після початку призову самостійно з’явитися у військовий комісаріат.

Причинами неявки до військкомату вважатимуть лише форс-мажорні ситуації, такі як стихійне лихо, хвороба призовника або смерть близького родича. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії. За такі дії передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Ухиляння аж ніяк не сприяє підвищенню іміджу військової служби, а швидше навпаки, – грає на руку усім ворогам нашої держави, захищати яку, – конституційний обов’язок громадян України (ст. 65 Конституції).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39