В Острозі підбили підсумки Всеукраїнського туристичного форуму

27 Вересня 2018, 18:13
3467

В Острозі завершився Всеукраїнського форуму «Патріотичні екскурсії по Україні». Упродовж трьох днів, 25–27 вересня, організатори екскурсій, керівники та представники громадських організацій, журналісти, підприємці, представники обласної та місцевої влади вивчали туристичний потенціал Рівненщини та ділилися досвідом.

У четвер, 27 вересня, учасники форуму підбили підсумки свого перебування в Острозі.

Варто наголосити, що всі три дні форуму були тематичними. У вівторок, 25 вересня, учасники знайомилися безпосередньо з Острогом, відвідували міські музеї, слухали місцевих мистецтвознавців тощо.

На Острожчину завітали туристичні експерти

Другий день форуму, 26 вересня, організатори присвятили огляду пам’яток Острожчини (Новомалинський замок, Межиріцький монастир) та близьким локаціям Здолбунівщини – Гурби, Дермань та ін.

Упродовж 27 вересня гості Острога відвідали Острозьку академію та долучилися до святкування Міжнародного дня туризму.

Під час підбиття підсумків Всеукраїнського форуму «Патріотичні екскурсії по Україні» кожен охочий міг висловити власні враження від перебування на Рівненщині. Здебільшого від учасників форуму прозвучали слова вдячності за організацію та захоплення красою  і пам’ятками краю.

З-поміж незаперечних плюсів міста й краю гості назвали унікальний «Культурний барбакан», шаховий куточок просто неба в парку 40-річчя Перемоги та наголосили на унікальності розміщення музеїв в історичних пам’ятках – вежах і замку. Крім того, більшість присутніх відзначила високий рівень проведення концерту в стінах Острозької дитячої школи мистецтв, який Юрій Устимчук, один із організаторів, назвав прикладом подієвого туризму.

«Культурний барбакан» – це сучасно, модерново, притягально! Таке варто демонструвати. Острог має колосальний потенціал. Загальний образ міста, його обличчя вражає, – підкреслила Ніна Ткаченко, гостя з Києва.

Попри це з усіх виступів можна узагальнити деякі побажання для вдосконалення туристичної інфраструктури. Насамперед візитери відзначили відсутність житла для охочих затриматися в Острозі чи на Острожчині на деякий час. Однак ця заувага здебільшого стосується житла економ-класу (хостелу) чи навпаки дороговартісних елітних номерів. Крім того, акцентували на відсутності належного технічного забезпечення (мікрофонів, лазерних указок тощо) та пропонували дообладнати музеї інноваційними технологіями – убудованими планшетами, QR-кодами та ін. Ішлося також про оптимізацію часу екскурсій: у випадку тривалих переїздів, як-от, з Острога до Дерманя, варто наповнити час дороги інформаційними повідомленнями.

Підбиття підсумків форуму
Підбиття підсумків форуму

 

Ділячись враженнями від форуму, один із учасників зауважив:

У свою роботу ми повинні ненав’язливо вкладати пропаганду, ненав’язливо розповісти про історію, культуру… Навіть якщо кількох своїх екскурсантів змусимо замислитися над минулим і сьогоденням, це буде чималий внесок, – уважає Юрій, учасник форуму.

З ним погоджується Сергій Бахін, керівник Всеукраїнської громадської організації «Патріотичні екскурсії Україною», який наголошує, що форум насамперед присвячений патріотичному складнику в туристичному дозвіллєвому контексті, тому важливо зберегти виховний чинник, націоналістичний елемент в екскурсійній діяльності того чи того регіону.

Ґрунтовний аналіз триденного форуму зробила Вікторія Склярова з Харкова, екскурсоводка з 15-річним досвідом роботи.

Загальне враження від міста чудове. Логістика організації форуму – прекрасна. Окремо зауважу про людей. Острожани дуже щирі й відкриті, – каже пані Вікторія.

Наприкінці закриття форуму виступила Анастасія Драчук, керівниця Туристично-інформаційного центру (ТІЦ) м. Острога, яка прокоментувала деякі зі зауважень. Зокрема, пані Анастасія повідомила, що про побудову «туристичних» помешкань міська рада вже тривалий час веде переговори з місцевими бізнесменами. Також А. Драчук каже, що здебільшого музеї міста мають лазерні указки, використовують проектор та інші інновації, утім, це насамперед залежить від екскурсовода. Також Анастасія Драчук подякувала за рекомендації й поділилася планами щодо вдосконалення туризму в Острозі.

Виступає Анастасія Драчук
Виступає Анастасія Драчук

 

Не порівнюйте себе з Києвом, Харковом, Дніпром… Ви –особливі. Кожне місто має свої родзинки, а Острог – це щось унікальне, неповторне, особливе, – підсумував Дмитро Мусійчук із Дніпра.

На прохання присутніх Юрій Устимчук розповів про табір «Стежками князів Острозьких» зокрема та «зелений туризм» на Острожчині загалом.

Насамкінець гості й організатори обмінялися подарунками Учасники форуму подарували Туристично-інформаційному центру Острога унікальну чашку (такі зазвичай експортують) від представників із Харкова, а також зібрали гроші, аби ТІЦ міг придбати портативний мікрофон і вже найближчим часом удосконалювати екскурсійні тури.

Натомість організатори вручили гостям Острога унікальні поштівки Олега Яриніча, інші інформаційні матеріали та сувеніри.

Обмін подарунками
Обмін подарунками

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024