На Острожчину завітали туристичні експерти

26 Вересня 2018, 10:10
4327

В Острозі триває Всеукраїнський форум «Патріотичні екскурсії по Україні». Триденний захід, який зібрав майже 30 учасників із 15 областей України, розпочався у вівторок, 25 вересня. На форум приїхали організатори екскурсій, керівники та представники громадських організацій, журналісти, підприємці, інші зацікавлені туристичною сферою з Рівного, Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Кам’янська та інших міст України.

Насамперед відбулося відкриття форуму, під час якого гості міста не тільки почули вітання, а й дізналися про плани на найближчі дні та висловили власні побажання.

Під час відкриття форуму
Під час відкриття форуму

Учасники під час відкриття форуму
Учасники під час відкриття форуму

 

Першого дня учасники форуму знайомилися з Острогом та історією роду князів Острозьких. З екскурсіями присутні відвідали Острозький краєзнавчий музей та Музей книги і книгодрукування. На Замковій горі для них провели тематичну екскурсію від голови Острозького краєзнавчого товариства «Спадщина» Миколи Манька «Роль Острога в історії України та Європи». Згодом слово перейняв мистецтвознавець Микола Бендюк, який розповів про Острозьку іконописну школу. Завершився день Музичним вечором у приміщенні острозької дитячої школи мистецтв.

Екскурсія на Замковій горі
Екскурсія на Замковій горі

 

Концертну програму розпочинав хор Національного університету «Острозька академія» (керівник – Юлія Гефтер), який виконав молитву «Отче наш» та низку українських народних пісень. Варто відзначити, що на завершення виступу хор НаУОА оригінальним острозьким наспівам виконав твір 16 століття «Стихіра на Стрітення». Також виступали бандуристи Олексій Паюк і Софія Пасічник, акордеоністка Анастасія Косенко, солісти Естер Матер’ян, Оля Свинарчук, Наталія Галюк. Твори світової класики подарували Анна Лавренюк (скрипка) та Наталія Балашко (фортепіано).

1
Хор НаУОА під час концерту
Хор НаУОА під час концерту

Виступають Анна Лавренюк та Наталія Балаушко
Виступають Анна Лавренюк та Наталія Балаушко

 

Такі заходи, як музичні вечори, це подієвий туризм, який здатний не тільки «привозити» в місто гостей, а й залучати місцевих жителів, які хочуть проводити своє життя активно. Ми змогли зібрати хоч невеликий, але повний зал, тож це справді цікаво, – каже Юрій Устимчук, один із організаторів.

Концерт зібрав повен зал
Концерт зібрав повен зал

 

На завершення вечора організатори вручили подяки тим, хто долучився до проведення концерту (Софії Пасічник, Юлії Гефтер, Наталії Балаушко) та виконавцям (Софії Пасічник, Анна Лавренюк, Олексію Паюку, Соломії Поліщук, Анастасії Косенко, Олі Свинарчук, Наталії Галюк, Христині Яскульській, Естер Матер’ян. Подякували також Валентині Гуріній, регентці хору Української церкви християн віри євангельської, та Наталії Бондар, керівниці квартету бандуристів.

Я в захваті! Насамперед мені дуже сподобалася гостинність острожан та ваші музеї. Дуже щиросердно нас зустрічав мер, що не часто трапляється. У музеях були надзвичайно цікаві екскурсоводи, які могли тримати увагу півтори-дві години. Дуже змістовно й цікаво розповідали! І концерт, звичайно, був на висоті. Завтра у межах форуму ще дивимося область, потім будуть практичні заняття. Думаю, будемо створювати щось разом, – ділиться враженнями від форуму гостя зі Запоріжжя Ганна Сарана.

У середу, 26 вересня, учасники форуму на Острожчині ще оглянуть «Культурний барбакан», Межиріцький чоловічий монастир, Новомалин. Згодом вирушать до сусіднього Здолбунівського району. Там відвідають Святогурбенський чоловічий монастир на місці найбільшої битви УПА, музей Уласа Самчука та Дерманський жіночий монастир. Також заплановано згадати Першу конференцію поневолених народів сходу Європи та Азії (зустріч членів Української повстанської армії , що представляли різні народи СРСР, проведена з ініціативи керівництва УПА — ОУН з метою формування націоналістичних рухів на території СРСР і об'єднання їх зусиль в боротьбі зі спільним ворогом — російським комунізмом. – ред.), яка відбувалася 21–22 листопада 1943 року в селі Будераж (Здолбунівщина), що неподалік Острога.

Завершення форуму відбудеться в четвер, 27 вересня. Під час закриття учасники та представники міста підіб’ють підсумки роботи, висловлять враження від туристичного Острога й Острожчини, дадуть рекомендації, як покращити цю сферу.

Дехто з учасників уже цікавиться тим, як включити Острог до певних туристичних маршрутів, розробити новорічні тури до міста, – каже Юрій Устимчук.

Про підсумки форуму ми ще повідомлятимемо.

Коментарі
02 Жовтня 2018, 15:47
Гостинне, затишне академічне старовинне місто<br/>Об'єкти туристичної привабливості - формальні й неформальні на висоті!<br/>Варто привозити молодь для профорієнтації, а старших людей - для пізнання успішної історіїУкраїни!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024