В Острозі відбувся молитовний сніданок, який об’єднав громаду, владу й духівництво

21 Вересня 2018, 19:19
5352

В Острозі відбувся Перший міський молитовний сніданок. Представники влади, громадськості та служителі всіх християнських церков і єврейської громади зібралися для спільної подячної молитви в Музеї книги та книгодрукування в середу, 19 вересня.

Крім духівництва, участь у заході взяли представники влади, зокрема народний депутат України Павло Унгурян, перший заступник голови РОДА Віталій Ундір, заступник голови РОДА Олександр Корнійчук, депутат РОДА Алла Черній, меценат, голова окружної партійної організації ВО «Батьківщина» Андрій Дубовий. З Києва також приїхав Андріан Буковинський, голова Всеукраїнського благодійного фонду «Сім’я», який активно обстоює традиційні християнські цінності.

Місцеву владу представляли міський голова Острога Олександр Шикер, голова Острозької РДА Богдан Турович, голова Острозької райради Валентина Стрілецька, а також члени ректорату й викладачі НаУ «Острозька академія» та низка депутатів міської та районної рад.

Молитовний сніданок розпочали з духовного гімну України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни», який виконав хор Студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького при НаУОА.

З вітальним словом до присутніх звернувся мер Олександр Шикер, який наголосив на тому, що в Острозі, як і в багатьох містах і країнах, усі справи прийнято починати з молитви. Це, уважає О. Шикер, надзвичайно згуртовує. Так само об’єднує громаду молитовний сніданок.

Тільки тоді, коли буде віра, будь-яка справа матиме успіх, – каже Олександр Федорович

Гостей вітає Олександр Шикер
Гостей вітає Олександр Шикер

 

Павло Унгурян, народний депутат України, у своєму виступі наголосив на невипадковості й навіть історичності проведення першого міського молитовного сніданку  в Музеї книги, де сконцентровано історію та мудрість віків. П. Унгурян зробив екскурс в історію становлення духовності на Рівненщині загалом та в Острозі зокрема.

Є кордон, за який не можна переходити. Його окреслює любов до Бога та Батьківщини, а ще повага до людини, навіть якщо це опонент. Сьогодні Бог і Україна – це те, що повинно всіх об’єднувати, – уважає депутат.

Павло Унгурян також наголосив, що молитовний сніданок – це не стільки певна традиція, релігійний захід, а насамперед формат спілкування держслужбовців, реальна практика взаємодії.

Виступає Павло Унгурян
Виступає Павло Унгурян

 

Таку ж позицію поділяє Олександр Корнійчук. Депутат Рівненської облради каже, що для того, щоб досягти спільної мети, треба поступатися особистими й політичними амбіціями, об’єднуватися й взаємодіяти.

Тут потрібно менше слів від влади. Хочеться, щоб сьогодні більше говорили всечесні отці. Ми, влада, сьогодні потребуємо молитви, підтримки, наставних слів, аби повсякденно виконувати свої обов’язки відповідно до Слова Божого, – каже Олександр Корнійчук.

Крім державних службовців, на молитовному сніданку виступили священнослужителі та освітяни. Професор НаУОА, настоятель Студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького Василь Жуковський розповів про вивчення курсів духовно-морального спрямування в школах України, наголосивши, що Острог – місто, де започатковано низку християнських ініціатив, де для спільної мети вже об’єдналися різні громади й конфесії.

Духовне відродження України може початися з Острога. Для цього є всі передумови, – каже Василь Жуковський.

Олександр Кравець, викладач НаУОА, повідомив, що в місцевому університеті вже давно існує практика духовного спілкування у форматі, подібному до так званих молитовних сніданків. Каже: такі заходи стимулюють до навчання та позитивної активності загалом.

Ми хочемо, щоб Біблію студенти брали до рук не тільки в день Інавгурації, – додає Олександр Петрович.

Не обійшовся молитовний сніданок і без подарунків. Андрій Дубовий подарував місту в особі О. Шикера Біблію. Міський голова відразу ж передав її Світлані Позіховській, директорці Музею книги.

Василь Жуковський презентував присутнім учнівський щоденник «Нобелівські лауреати-християни». Таке шкільне приладдя, – упевнений він, – допоможе дітям більш серйозно й науково сприймати християнське віровчення, розвіє деякі міфи про вірян.

Василь Жуковський презентує християнський щоденник
Василь Жуковський презентує християнський щоденник

 

На завершення заходу до спільної молитви були запрошені настоятелі, пастори та священнослужителі всіх конфесій міста. Вони почергово виголосили молитви за Острог, Україну, наших воїнів, мир і єдність країни.

Відповідно до побажань присутніх, заходи такого формату час від часу відбуватимуться в Острозі, щоб громада, влада та духівництво почули один одного й об’єдналися.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024