В Острозі урочисто відкрили «Культурний барбакан»

16 Вересня 2018, 19:50
9914

Князь із почтом, поважні гості, очільники міста й району, острожани та численні гості прийшли подивитися на те, як удруге ожила Татарська вежа.

В Острозі в неділю, 16 вересня, урочисто відкрили арт-простір «Культурний барбакан», заснований на території відновленої Татарської вежі.

 

«Культурний барбакан» – друге життя Татарської вежі. ФОТОХРОНІКА

Розпочалося свято з театралізованого дійства – вулицею Татарською рухався князь Василь-Костянтин Острозький (Олександр Лозюк) зі свитою, а зі сцени линули слова про те, що острожани гідно виконали заповіт і продовжили славу княжого града.

1

 

Оглянувши нинішній вигляд барбакану, князь підійшов до брами Татарської вежі, яка доти була зачиненою та обіч якої стояла сторожа в кольчугах.

Наказую відчинити! І нехай із відкриттям брами оживе дух культури і мистецтва, – проголосив князь і острожани підтримали слова схвальними оваціями.

Залунала музика і на майданчику барбакану зарухалися, ожили скрипалька, художник, мім і танцюристи, які символізували оновлене мистецьке життя «Культурного барбакану».

1
Мить відкриття Татарської вежі
Мить відкриття Татарської вежі

2
У Татарській вежі оживає мистецтво
У Татарській вежі оживає мистецтво

1
Князь та нинішні керівники міста й району урочисто входять у Татарську вежу
Князь та нинішні керівники міста й району урочисто входять у Татарську вежу

 

Розпочалися урочистості з нагоди відкриття арт-простору. Ведучі розпочали свято з короткої історичної довідки про Острог і його господарів – рід князів Острозьких – та надали слово для вітання нинішньому мерові Олександрові Шикерові.

Я приємно вражений і гордий тим, що ми змогли відродити цю споруду. Приємно те, що завдяки активності громади й підтримці наших друзів ми зробили неможливе, увійшли в історію, але не тільки літопис нашого міста, нашого краю, але й цілої держави! Тепер наше місто буде ще більш привабливим для туристичних обріїв не тільки Рівненщини, а й усієї великої Батьківщини, – привітав присутніх міський голова Олександр Шикер.

Також Олександр Федорович щиро подякував усім тим, хто долучився до реалізації проекту. Йому, як очільникові Острога, першому вручили символічний ключ від Татарської вежі-барбакану.

1
Поважні гості відкриття
Поважні гості відкриття

1
Олександр Федорович отримує ключ від вежі
Олександр Федорович отримує ключ від вежі

 

Наступним до слова запросили першого заступника голови Рівненської ОДА Віталія Ундіра.

Сьогодні найкращий день для того, щоб зрозуміти, що варто мріяти; найкращий день для того, щоб найзапекліший скептик зрозумів, що реалізація хорошої ідеї можлива. І можлива вона завдяки консолідації міської, обласної влади та місцевої громади, – сказав Віталій Ундір.

Депутат також зазначив, що на реалізацію проекту Острозька міська рада виділила 150 тис. гривень із місцевого бюджету, 100 тис. дала Рівненська обласна рада, а ще понад 35 тис. грн. спільними зусиллями назбирали острожани.

Принагідно Віталій Ундір уручив почесні грамоти РОДА тим, без чиєї праці не відбулося б відкриття. Зокрема за сумлінну працю, високий професіоналізм і вагомий особистий внесок у реалізацію проекту «Культурний барбакан» відзначили Оксану Ситницьку, Володимира Вітковського, Миколу Урбана та Станіслава Олішевського.

З поетичним словом до присутніх звернувся Олесь Ундір, острозький поет, керівник міськрайонного літературного об’єднання ім. Івана Маєвського, який привітав поетичним словом присутніх і прочитав вірш про «Культурний барбакан».

1
Виступає Олесь Ундір
Виступає Олесь Ундір

 

Із нагоди відкриття до присутніх звернувся Олександр Корнійчук, заступник голови РОДА, депутат Рівненської облради.

Ми сьогодні свідки надзвичайної, унікальної події. Колись здавалося, що зі залишків Татарської вежі вже нічого не буде, а сьогодні ми бачимо відродження величної споруди – нову локацію, де будуть проводити різні культмасові заходи. Це буде улюблене місце острожан, а також перлинка Рівненщини та туристичної України, – припустив Олександр Васильович.

2
Олександр Корнійчук вручає відзнаки
Олександр Корнійчук вручає відзнаки

 

О. Корнійчук подякував усім, хто працював над відновленням Татарської вежі та вручив почесні грамоти Володимирові Варишнюку, Андрієві Малюському, Григорієві Аршинову, Ользі Лозюк,  Анастасії Драчук. Анастасія Драчук отримала в подарунок плитку шоколаду у вигляді «Культурного барбакану» для відновлення сили.

Олександр Корнійчук та Віталій Ундір отримали ключі від Татарської вежі.

Ініціатори, куратори та реалізатори проекту Оксана Ситницька, Ольга Лозюк й Анастасія Драчук уручили символічні ключі тим острожанам, які надзвичайно активно допомагали в реалізації проекту. Символічні ключі отримали архітектор-реставратор, депутат Острозької міської ради Григорій Аршинов, Острозький державний історико-культурний заповідник в особі директора Сергія Кибкала, приватний підприємець, благодійник Максим Жуковський.

1
Ольга Лозюк дякую за допомогу
Ольга Лозюк дякую за допомогу

 

Після офіційного відкриття на майданчику «Культурногог барбакану» школярі міста встановили рекорд, на сцені виступили музичні гурти. На території вежі діяли лавки-фотозони – Лавка достатку, Лавка таланту, Князівський трон. Пізніше у вежі відкрили експозицію з виставкою картин місцевих митців, які малювали нове життя Татарської вежі.

1
Фотозона з князем
Фотозона з князем

1
Ярмарок майстрів
Ярмарок майстрів

2
На святі багато гостей
На святі багато гостей

1
Виставка картин
Виставка картин

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024