Письменник з Острога здобув престижну премію та 50 тис. гривень

16 Вересня 2018, 12:20
4198 Джерело: Таблоїд Волині

У Музеї сучасного українського мистецтва м. Луцьк назвали автора кращого історичного роману, вперше оголосивши лауреата премії імені Івана Корсака.  

Нагородження переможця відбулося в неділю, 15 вересня, – у день, коли відомому журналістові, письменнику Іванові Корсаку виповнилося б 72 роки. Премію заснувала родина письменника у співпраці з видавництвом «Ярославів Вал».

Лауреатом премії Івана Корсака став письменник з Острога, філософ, публіцист, професор НаУОА Петро Кралюк. Номінували письменника за його історичний роман «Синопсис».

«Іван Корсак – це цілий материк історичної прози. Люди зазвичай не читають наукових монографій, а донести важливі факти нашого минулого можна в історичній літературі», – зауважив голова журі премії, відомий письменник, директор видавництва «Ярославів Вал» Михайло Слабошпицький.

Журі премії І. Корсака та перший лауреат Петро Кралюк
Журі премії І. Корсака та перший лауреат Петро Кралюк

 

Переможець отримав медаль та грошовий приз – 50 тисяч гривень.

Як повідомляє Таблоїд Волині, лауреата таємним голосуванням визначало компетентне журі. Для перемоги твору було необхідно, щоб він відповідав основним вимогам – був присвячений історії України, написаний українською та мав великий читацький розголос.

 «Я ціную творчість Івана Корсака, і багато з тих речей, які він написав, я теж хотів би написати. Ми навіть по-своєму змагалися, часто звертатися до одних і тих же сюжетів, десь він мене випереджав, десь я його. Часто говорив, що він полегшує мені працю: я хотів написати про Міхала Чайковського, а він написав роман «Отаман Чайка», я хотів написати про Юрія Немирича, він написав роман «Немирів ключ». Не скажу, що ми були друзями, але наші долі часто перетиналися. Мої перші сатиричні твори з’явилися саме в газеті «Народна трибуна», яку редагував Іван Федосійович. Коли Іван Корсак з певних причин відійшов від журналістики і пішов у бізнес, то ніколи не забував, що є культура і її треба підтримувати. Таких бізнесменів-меценатів, як Корсаки, в Україні одиниці. Мені дуже приємно, що маю честь бути першим лауреатом цієї почесної премії», – зазначив Петро Кралюк.

Загалом на конкурс було подано 12 робіт (ще 7 надійшло, коли збіг термін прийому заявок, тож їх автоматично внесуть до списку конкурсантів 2019 року) . З них було обрано чотири (узявши приклад із Нобелівського комітету, конкурсантів не розголошували) – а з цих чотирьох одноголосним рішенням журі й було обрано переможця.

Подячне слово виголошує Петро Кралюк
Подячне слово виголошує Петро Кралюк


 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024