Свята, дати й народні прикмети 15 вересня: Міжнародний день демократії

15 Вересня 2018, 08:50
4078

Доброго суботнього ранку, дорогі читачі!

Сьогодні вихідний, тож можна відпочити або присвятити день хатнім справам. Шукайте золоту серединку й пам'ятайте, що щасливими нас роблять прості речі. Легкого та вдалого дня!

15 вересня День ангела святкують Антон, Богдан, Демид, Іван, Ксенія (Оксана), Леонід, Микола, Михайло, Пилип, Руфина, Серафима, Федір, Феодосій, Юліан, Юлій.

Світова спільнота відзначає Міжнародний день демократії. Свято встановлене Генеральною асамблеєю ООН. Уперше його відзначали 2007 року. Дата  15 вересня приурочена до 20-ї річниці першої міжнародної конференції нових і відновлених демократій, яка відзначалася в 2008 році.

У церкві 15 вересня шанували пам'ять мученика Маманта, його батьків Руфіни і Феодота. Відомо, що мати і батько Маманта були людьми знатними, але навіть незважаючи на це, вони не змогли уникнути сумної долі - під час гонінь і переслідувань прихильників християнської віри їх уклали в темницю, де обидва померли. Перед смертю Руфіна народила дитину, яку передоручила Богу. Маленького Маманта взяла на виховання одна багата вдова по імені Амієвих, яка також поховала і його батьків. Амія зробила все, щоб виростити Маманта християнином, дала йому гарну освіту. Юнак міг похвалитися талантом красномовства, а тому, вирішив стати проповідником.

У народі цю дату вважали нещасливим днем і старалися без зайвої потреби навіть не виганяти худобу з двору.

Народні прикмети на 15 вересня

  1. Червоний захід - за прикметами, скоро вдарять перші морози
  2. Дощ іде 15 вересня - осінь буде сухою
  3. Якщо людина народилася 15 вересня, то в якості талісмана йому слід носити нефрит.

Цей день в історії: 

  • 1893 — У Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета «Свобода» — перше україномовне видання в США.
  • 1917 — Тимчасовий уряд проголосив Росію республікою.
  • 1924 — Татарбунарське повстання.
  • 1941 — Розпочались масові арешти нацистами членів ОУН-Бандери по всій території України та в еміграції.
  • 1944 — У Києві відкрито оновлений Державний музей західного і східного мистецтв (тепер це Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків).
  • 1959 — Розпочався державний візит до США голови Ради міністрів СРСР Микити Хрущова.
  • 1968 — В рамках радянської програми висадки людини на Місяць в СРСР запущено космічний апарат «Зонд-5», котрий вперше у світі облетів навколо супутника і повернувся на Землю.
  • 1971 — У Ванкувері створено екологічну організацію «Грінпіс». Перша акція — протест проти американських ядерних випробувань біля Аляски
  • 1991 — У Києві на площі Богдана Хмельницького відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежності України.
  • 1991 — Верховна Рада України скасувала ухвалу Севастопольської міської ради про російський статус міста.
  • 1994 — Україна приєдналась до Конвенції «Про „відмивання“, пошук, арешт і конфіскацію доходів, отриманих злочинним шляхом».
  • 2008 — банкрутство «Lehman Brothers».
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024