Поради острожанам: де дізнатися про безкоштовні ліки в лікарні

10 Вересня 2018, 11:44
Що потрібно знати про безкоштовні ліки в лікарні 1495
Що потрібно знати про безкоштовні ліки в лікарні

У цьому році Уряд виділив з бюджету на закупівлю ліків та вакцин майже 6 млрд грн. Усі лікарні мають перелік найнеобхідніших ліків, які закуповують за державний кошт. Пацієнтам їх повинні надавати безкоштовно.

Які ліки мають надаватись в лікарнях безкоштовно?

Кожна лікарня має бути забезпечена ліками з Національного переліку лікарських засобів, який затверджений МОЗ. До цього переліку входять 427 безпечних та реально працюючих діючих речовин від всіх розповсюджених захворювань — це понад тисячу ліків від різних виробників, що мають закуповувати лікарні за бюджетні кошти. І всі ці препарати повинні надаватись безкоштовно пацієнтам, які лікуються на стаціонарі. Перелік препаратів, що входять до Нацпереліку можна переглянути на сайті МОЗ, або завантаживши мобільний додаток «Ліки.Контроль». Пацієнт, отримавши лист призначення, може перевірити по назві кожного препарату, чи є він у Нацпереліку і чи не «забули» медпрацівники лікарні про це повідомити.

Як дізнатись про наявність ліків в лікарні?

Дізнатись про наявність ліків в конкретній лікарні Рівненщини можна на сайті eliky.in.ua/region/rivne, який був створений громадськими організаціями. До системи «Є ліки» наразі підключено 78 лікарень Рівненщини. На сайті в пошуку можна задати торгову назву препарату або діючу речовину (МНН), який виписав лікар, і дізнатись, чи є цей препарат в конкретній лікарні. У разі наявності, він має надаватись пацієнту безкоштовно. До слова,Рівненщина стала першою областю, в якій запровадилась система «Є-Ліки».

Що робити, якщо вам не дають безкоштовно ліки?

Якщо в лікарні ви не отримали ліки, що входять в Нацперелік, ви можете звернутися зі скаргою до головного лікарязакладу і керівництва відповідного управління охорони здоров’я. До скарги потрібно додати перелік лікарських засобів, у яких було відмовлено, та копію призначення лікаря.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром