У бібліотеці демонструють «Живі поїзди» португальського фотографа

03 Вересня 2018, 10:35
Кожна фотографія має свою історію, яку майстер із радістю розповідає 3270
Кожна фотографія має свою історію, яку майстер із радістю розповідає

У науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» відкрили виставку світлин португальського фотографа.

Експозицію «Живі поїзди» Енріке Мануела Ґімарайнша презентували глядачам у неділю, 2 вересня. Участь у відкритті взяли Ігор Пасічник, ректор НаУОА, Сергій Вакуленко, фотограф, голова Харківського історико-філологічного товариства, український друг пана Ґімарайнша, та інші поважні гості, присутні на посвяті в студенти Острозької академії.

У нас сьогодні велике свято, адже ми маємо можливість відкрити фотовиставку незвичної людини,зазначив Ігор Пасічник.

Під час відкриття
Під час відкриття

Поспілкуватися з колегою завітав Олександр Харват
Поспілкуватися з колегою завітав Олександр Харват


Справді, Енріке Мануел Ґімарайнш незвичайна багатогранна особистість. Він працює доцентом Інституту педагогіки в Лісабонському університеті, читає лекції аспірантам і докторантам, має наукові публікації. Ось уже майже 50 років практикує як фотограф. Його знімки зберігаються в збірках музею міста Тібайнш, Тарбській фотографічній асоціації «Е» (Франція), Лісабонському музеї води, приватних колекціях.

До України фотограф уперше приїздив у 2003 і 2004 роках. Тоді здебільшого подорожував потягом і ці світлини стали основою нинішньої колекції.

Ми бачили і села, і міста, споруди, замки, церкви, якісь непримітні місця, де триває повсякденне життя. Якби не вони, цих фотографій не було б. Фотовиставка допомагає повернути мені частину того, що я отримав від Української землі,ділиться пан Енріке.

На відкритті побувало чимало глядачів
На відкритті побувало чимало глядачів

Фотограф спілкується з відвідувачами вистаки
Фотограф спілкується з відвідувачами вистаки

 

Під час відкриття він також багато розповідав, як відкривав для себе Україну, здебільшого завдяки людям, поділився історіями створення окремих фото. А ще дякував Анастасії Хеленюк, яка підтримала ідею виставки, та Віталієві Бондарчукові за допомогу в  організації.

Після відкриття виставки нам удалося поспілкуватися з Енріке Мануелом Ґімарайншом та дізнатися, яке враження справило на нього місто.

Острог – місто, яке має потужну присутність і яке вміє про себе подбати. Тут відчувається бажання самоствердження. Це, здається, головне, – каже фотограф

Також пан Енріке зізнався, що не стримався й зафіксував Острог на світлинах. Робив фотографії двох типів: мікрозйомку – деталі, елементи, які вихоплює око, та більш загальні фото. Йому дуже сподобався Богоявленський собор на Замковій горі та відновлена Татарська вежа. Ще раніше фотомитець зробив знімки Луцької вежі. Решта – це фотодеталі з життя Острога.

Можливо, наступна фотовиставка Енріке Мануела Ґімарайнша  в Острозі буде зі світлинами міста.

Експозицію «Живі поїзди» охочі можуть оглянути впродовж вересня під куполом бібліотеки НаУОА.

Пан Енріке працює навіть відпочиваючи
Пан Енріке працює навіть відпочиваючи

Частина експозиції виставки
Частина експозиції виставки

Частина експозиції виставки
Частина експозиції виставки

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024