Острозькій психлікарні бракує грошей на ліки

30 Серпня 2018, 20:00
Павло Маєвський, головний лікар Острозької психлікарні 6129 Джерело: Рівне Вечірнє
Павло Маєвський, головний лікар Острозької психлікарні

Здолбунівська місцева прокуратура Рівненської області перевірила КЗ «Острозька обласна психіатрична лікарня» РОДА та виявила, що в закладі через брак фінансування не вистачає ліків.

У вівторок, 28 серпня, за засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства (голова – Михайла Вервеги) був розглянутий відповідний лист прокуратури, у якому зазначено, що під час перевірки виявлено низку проблем в діяльності закладу, зокрема через недостатнє фінансування. У роботі комісії також узяв участь Павло Маєвський, головний лікар Острозької обласної психіатричної лікарні.

За словами головного лікаря, проблема пов’язана з тим, що деякі хворі потребують лікування препаратами, не включеними до Національного переліку основних лікарських засобів, а їхня відсутність продовжує термін лікування та погіршує реабілітацію та соціалізацію осіб із психічними розладами.

«Такими препаратами заклад не може забезпечити осіб, які перебувають на лікуванні через потребу в коштах, адже видатки на одного пацієнта вдень становить лише 4 грн. 97 коп.. Для того, аби забезпечити хворих потрібними медикаментами, необхідно збільшити витрати до 10 грн. на один день», зауважив Павло Маєвський.

Ситуацію утруднює ще й те, що наразі лікарня переповнена: заклад розрахований на 355 ліжок, а зараз на стаціонарному лікуванні перебуває 385 хворих. Крім того, лікуються в Острозі й жителі Хмельниччини та інших прилеглих областей. А ще до двох зі семи відділеннях закладу направляють осіб, до яких застосовано примусові заходи медичного характеру (це і вже засуджені, і  особи, до яких застосовано запобіжний захід у ході розслідування кримінального провадження).

Зважаючи на вищевикладене, постійна комісія рекомендувала облдержадміністрації розглянути можливість включення до проекту рішення «Про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік» виділення додаткових коштів в сумі 200 тис. грн. на придбання медикаментів для лікування пацієнтів.

Також комісія запропонувала головному лікареві звернутися до керівництва областей, мешканці яких проходять курс лікування в Острозькій обласній психіатричній лікарні, з пропозицією спрямувати субвенцію до Рівненського обласного бюджету на забезпечення потрібними медикаментами таких пацієнтів. 

Читайте також:

Пацієнти психіатричної лікарні недоїдають – результати розслідування

Острозька психіатрична лікарня: на харчування пацієнтів виділяли близько 10 грн на день

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024