«Вежа – велике натхнення»: в Острозі завершився пленер місцевих художників

26 Серпня 2018, 22:15
Деякі надбання пленеру 5650
Деякі надбання пленеру

В Острозі завершився художній пленер «Татарська вежа. Нове життя», який тривав упродовж 25–26 серпня.

На території оновленого арт-простору «Культурного барбакану» місцеві художники працювали над етюдними зображеннями Татарської вежі.

Місцеві жителі, кажуть митці, постійно розповідали їм, що роботи тут ще триватимуть, тішилися, що місто оновлюється.

Участь у пленері, організованому Острозькою міською радою, Відділом культури і туризму Острога та Острозькою дитячою школою мистецтв, узяло десять художників, здебільшого вихованці старшого художнього відділення Острозької дитячої школи мистецтв на чолі зі завідувачем Романом Ярмолкою. Також долучилися запрошені митці: художник і скульптор Віктор Архіпов, Микола Павловський із Оженина. Ще низка живописців наразі не змогли приїхати через різні причини.

Загальний зовнішній вигляд вежі на полотні
Загальний зовнішній вигляд вежі на полотні

Художники працюють у різних техніках
Художники працюють у різних техніках

 

Насправді ідея пленеру виникла спонтанно. Її живило те, що Татарська вежа мовби проситься на полотно, що стоїть зараз оновлена й велична. Крім того, ми потроху вже готуємося до відкриття, тому хочеться організувати багато різноманітних подій, здивувати не тільки величчю наших пам’яток, а й безмежжям талантів місцевих жителів. Ураховуючи те, скільки художників живе в Острозі, творчість кожного з яких заслуговує уваги та гідного вшанування, виникла ідея зробити пленер, щоб показати, наскільки обдаровані наші острожани, – коментує пленер Ольга Лозюк, начальниця відділу культури і туризму Острога.

Пообідня робота в тінистому затишку Татарської вежі
Пообідня робота в тінистому затишку Татарської вежі

 

Присутні художники працювали з акварельними та масляними фарбами, а Роман Ярмолка в техніці «графіка». Упродовж дня творили двома «сесіями» – уранці та ввечері, аби не так дошкуляло сонце. Однак хто хотів, малював без перерви, а були й такі.

Роман Ярмолка працює над графічним зображенням вежі
Роман Ярмолка працює над графічним зображенням вежі

 

Попри спеку отримав стільки задоволення, такі емоції! У такому місці, створеному як арт-простір, працював уперше. Емоції просто зашкалюють. Тут саме місце надихає: і на повітрі, і за стінами древньої вежі… А ще щире спілкування! Багато підходили, цікавилися, підтримували! Крім того, пленер прекрасно організований. Щиро вдячний і тим, хто організував, і тим, хто долучився, – розповів про свої враження Віктор Архіпов, який за час пленеру намалював 4 акварельні роботи.

Акварель від Віктора Архіпова
Акварель від Віктора Архіпова

 

Пропозиція взяти участь у пленері була цікавою. Ми, вихованці старшого художнього відділення Острозької дитячої школи мистецтв, відразу відгукнулися. Значного досвіду участі в пленерах у нас немає, бо тут зібралися переважно люди, які просто горять мистецтвом, знаходять у ньому віддушину, тому всі хвилювалися. Але долучилися зі задоволенням.

Атмосфера чарівна – дружно, весело, цікаво, комфортно. Особисто для мене вежа – велике натхнення. Дивишся, і кожен камінчик приваблює, кожен вигин стін надихає. Хочеться, щоб тут вирувало життя, – розповідає директорка Острозької дитячої школи мистецтв Наталія Балаушко.

Масляний живопис Наталії Балаушко
Масляний живопис Наталії Балаушко

 

Загалом упродовж пленеру створили близько двох десятків робіт, які демонструють Татарську вежу з  різних ракурсів. Малювали художники її живу та сьогочасну – з велосипедами та тінями від ледве жовтого листя.

Споглядаючи результати, я знаю, що організаційні зусилля виправдані. Думаю, що 16 вересня острожани будуть приємно вражені, а створені полотна стануть хорошим надбанням міста, – підсумувала Ольга Лозюк.

Не тільки робота, а й дружнє спілкування
Не тільки робота, а й дружнє спілкування

 

Попленерова виставка відбудеться 16 вересня, у день відкриття «Культурного барбакану».

Острожан чекає багато цікавого, тож уже плануйте свій час на цю дату.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024