Владика Іларіон очолив службу в академічному храмі

24 Серпня 2018, 15:00
5552

У Студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького при НаУОА відбулося урочисте богослужіння в день престольного свята.

У п’ятницю, 24 серпня, у день ушанування пам’яті преподобного Федора Острозького, божественну літургію в академічному храмі очолив Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. Загалом в урочистій службі участь узяло 12 священиків Острозького та Рівненського благочиння. На свято до Острога також завітав Володимир Собуцький, голова громади Української Православної церкви Київського патріархату Хмельницької єпархії з міста Нетішин.

Престольне свято у храмі преп. Федора Острозького (фото В. Петрука)
Престольне свято у храмі преп. Федора Острозького (фото В. Петрука)


 

Ще до початку служби в Студентському храмі було велелюдно – сьогодні сюди завітали не тільки постійні прихожани, а й парафіяни Свято-Миколаївської церкви на чолі з отцем Юрієм (Лукашиком), острожани й гості міста. З огляду на те, що сьогодні Україна святкує День Незалежності, багато людей були зодягнуті у вишиванки, маленькі прихожанки – з віночками на голові. Чимало вірян принесли квіти.

Парафіяни храму
Парафіяни храму

Парафіяни храму
Парафіяни храму

 

Спочатку у храмі відслужили божественну літургію, потім – молебень за Україну та її народ.

Наша громада, що молиться в цьому древньому величному храмі Федора, князя Острозького, нашого батька, який відродив науку й освіту на нашій волинській землі і став ще одним світочем на небосхилі, сподобилася сьогодні відзначати подвійне свято. Хай за молитвами преподобного Федора Острозького та всіх святих, що від віку були на нашій святій землі, Господь у скорому часі подарує вам і всім нам разом день перемоги і єдності, – привітав острожан владика Іларіон.

Проповідь виголошує владика Іларіон
Проповідь виголошує владика Іларіон

 

Також у своїй проповіді владика Іларіон наголосив, що надання автокефалії Українській православній церкві стане відновленням історичної справедливості, а за об’єднанням духовним і церковним настане справжня єдність держави.

Присутнім на святковій літургії владиці та священикам отець Василь (Жуковський) подарував книги про храм преп. Федора Острозького. А низку парафіян храму з нагоди ювілеїв і престольного свята нагородили Благословенними грамотами Архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона і «Псалтирями на всяку потребу», зокрема:

  • Равського Миколу (з нагоди 70-річчя);
  • Шевчук Фаїну(з нагоди 65-річчя);
  • Приймак Ганну (з нагоди 65-річчя);
  • Перепелицю Галину (з нагоди 70-річчя);
  • Васьковську Олімпіаду (з нагоди 85-річчя);
  • Коловську Надію (з нагоди 50-річчя);
  • Загорську Марію (з нагоди 70-річчя);
  • Колоду Інну;
  • Зінчук Ганну;
  • Собуцького Володимира;
  • Стецюка Миколу;
  • Панчук Віру;
  • Церкевич Антоніну;
  • Сім’ї Ундірів, Михалків, Нечипоруків, Петруків, Сазонців.

Крім того, Ірину Церкевич відзначили аналогічною грамотою та книгою «Чудотворні ікони» за православне виховання дітей.

Уручення Благословенних грамот
Уручення Благословенних грамот

Уручення Благословенних грамот (фото В. Петрука)
Уручення Благословенних грамот (фото В. Петрука)

 

Десяткам інших парафіян, жертводавців, хористів і активістів храму подарували різноманітні книги: молитовники, псалтирі, збірки проповідей і розповідей про чудотворні ікони тощо.

Дуже символічно, що велике державне свято День Незалежності та день пам’яті Федора Острозького сплелися воєдино, бо князь Острозький найкраще втілив у собі риси одвічного українського ідеалу, для якого Бог і Україна понад усе. Свято Федора Острозького надзвичайно важливе не тільки для нашого храму, а й для всього Острога, адже преподобний – патрон нашого міста, – наголосив настоятель храму при НаУОА, протоієрей Василь (Жуковський).

Владика благословляє парафіян
Владика благословляє парафіян

Владика благословляє парафіян
Владика благословляє парафіян

 

Однак службою престольне свято не закінчилося. Присутні мали змогу послухати вірші острозького поета Олеся Ундіра та концерт духовного співу солістки Рівненської обласної філармонії Світлани Жуковської (концертмейстер – Ірина Козачук). Основою виступу пані Світлани стала композиція «Ave Maria» у різних варіантах на музику відомих композиторів. Також прозвучали романси на слова Лесі Українки, Тараса Шевченка, Олександра Олеся. Завершальним акордом була пісня «Як же нам жити на рідній землі» на музику Геннадія Татарченка. Острожани тепло подякували артисткам оплесками та вигуками «Браво!».

Зі святом вітає поет Олесь Ундір
Зі святом вітає поет Олесь Ундір

Концерт Світлани Жуковської
Концерт Світлани Жуковської

Квіти для концертмейстера Ірини Козачук
Квіти для концертмейстера Ірини Козачук

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром