У день Незалежності України 30-тій окремій механізованій бригаді присвоєно ім’я князя Костянтина Острозького

24 Серпня 2018, 12:21
30-та окрема Новоград-Волинська Рівненська механізована бригада носитиме ім’я князя Костянтина Острозького. 7311
30-та окрема Новоград-Волинська Рівненська механізована бригада носитиме ім’я князя Костянтина Острозького.

За традицією, під час параду до Дня Незалежності військовим частинам і з'єднанням, які відзначилися в ході бойових дій на Донбасі, надаються почесні назви і вручаються бойові прапори.

Цього року указом Президента України №232/2018  30-та окрема Новоград-Волинська Рівненська механізована бригада носитиме ім’я князя Костянтина Острозького.

Під час урочистої церемонії бойові прапори та присвоєння імен видатних полководців України військовим частинам, що беруть участь у бойових діях на Сході України вручали – Президент України, Верховний головнокомандуючий Збройних сил України Петро Порошенко, Міністр України, Генерал армії України Степан Полторак, начальник генерального штабу Збройних сил України, Генерал армії Віктор Муженко. Бойовий прапор зі стрічкою почесного найменування князя Костянтина Острозького Президент вручив командиру 30-ї механізованої бригади полковнику Івану Гаразу.

Незадовго до події, про це на своїй сторінці повідомляв журналіст Віталій Гайдукевич. Інформація про намір надання бригаді почесної назви імені князя Костянтина Острозького з’явилася ще в червні 2018 року.

Урочисте вручення на Майдані Незалежності
Урочисте вручення на Майдані Незалежності

 

Довідково:

6 грудня 1991 року 30-та гвардійська танкова дивізія увійшла до складу Збройних Сил України. В лютому 1992 року особовий склад дивізії склав присягу на вірність народу України. Згідно Директиви НГШ № 115/1/0627 від 25 серпня 1993 року увійшла до бойового складу 8-го армійського корпусу. 30 липня 2004 року танкова бригада, згідно Директиви Міністра оборони України, переформована в 30-ту окрему гвардійську механізовану бригаду.

Під час війни на сході України бригада у 2014 році вела важкі бойові дії в Секторі «Д». Навесні 2014 року, після інтервенції Росії до Криму, 30-та механізована бригада була однією з п'яти бригад Збройних сил України, що комплектувалася на той час контрактниками і була боєздатна, маючи змогу виставити порядка 1000 бійців. Підрозділи бригади були висунуті на південь, очікуючи з Криму ймовірного удару. Згодом підрозділи були переміщені до Арабатської стрілки, а потім – до Скадовська і Бердянська. Після звільнення Слов'янська українськими військами 5 липня, підрозділи бригади отримали наказ зайняти Савур-Могилу і завдати удару вздовж кордону для звільнення оточених там українських сил. Офіцери і ще четверо українських бійців загинули разом в полі неподалік понівеченої САУ.

23 березня 2015 року звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» присвоєно командиру механізованого батальйону 30-ї окремої механізованої бригади підполковнику Сергію Собку та командиру механізованої роти механізованого батальйону старшому лейтенанту Володимиру Гринюку.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024