Вивчення іноземних мов відкриває перед тобою світ

20 Серпня 2018, 11:29
Українсько-польська обмінна програма. Зустріч з війтом 3238
Українсько-польська обмінна програма. Зустріч з війтом

Саме під таким гаслом відбулася друга частина польсько-української обмінної програми «Акція – Комунікація» від проекту Європейського Союзу «Erasmus+». Уже втретє міжнародний обмін організовують директорка Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк та Юстина Янковська – віце-президент польської громадської організації «Центр інформаційних технологій Е-місія»

 Її постійними учасниками є молодь із гміни Плужніца (Польша) та волонтери Музею історії Острозької академії.

Тему обмінної програм ми зазвичай обговорюємо, коли завершується попередня, або ж під час зустрічей. І намагаємося, аби цей задум і його реалізація у програмі приносили користь для громади та молоді. Торік була облагороджена територія біля Туристично-інформаційного центру Острога та нова зала для мешканців Вельдзондза. Цьогоріч нам хотілося зробити щось таке, що мотивувало б молодих людей до навчання, самовдосконалення та саморозвитку. Зрештою, ми вирішили  рисвятити третю обмінну програму вивченню іноземних мов, – розповіла Юстина Янковська, співорганізаторка міжнародної обмінної програми.

Під час створення відео
Під час створення відео

 

Після п’ятиденного перебування в Острозі молодь із двох країн зустрілася в гміні Плужніца  Вомбжезького повіту Куявсько-Поморського воєводства. Нагадаю, що результатом спільної роботи в нашому місті стала складена двомовна абетка історії Острозької академії. Разом волонтери музею та польська група написали текст, зробили фотосесію експонатів і незабаром надрукують новий  путівник.

Фотосесія до українсько-польської абетки історії музею НаУОА
Фотосесія до українсько-польської абетки історії музею НаУОА

Фотосесія до українсько-польської абетки історії музею НаУОА
Фотосесія до українсько-польської абетки історії музею НаУОА

 

Ідея музейної абетки не нова. У багатьох країнах у такий простий і доступний спосіб музеї популяризують свої колекції. Концепція полягає в тому, що на кожну літеру алфавіту представлений експонат чи колекція музею, назва якої починається на ту ж літеру. Наша абетка цікава тим, що її створювали не фахівці музею, а фактично його відвідувачі – учасники програми. Тому до абетки ввійшли ті експонати, які вразили насамперед екскурсантів. Важливо, що, крім змістового  наповнення, учасники програми створили фото історії про обрані експонати. Крім того, видання буде двомовним (українською та польською), що дасть змогу популяризувати музей і серед польських  туристів. Таке промоційне видання дозволить у легкій і цікавій формі представити найцікавіші експонати музею НаУОА для різних категорій відвідувачів. Дуже сподіваюся, що цим прикладом скористаються й інші острозькі музеї, а згодом спільно ми створимо й абетку нашого міста, – зауважила Анастасія Хеленюк.

Під час польської частини обмінної програми молодь створювала проморолик про важливість вивчення іноземних мов. Як професійно робити відео-рекламу учасників програми навчав Міхал Барановський. Він уже багато років співпрацює зі загальнонаціональними телеканалами (TVP, POLSAT, TVN, PLANETE, ARTE, DISCOVERY). Як оператор, редактор, графічний дизайнер, фотограф Міхал також працював над документальними фільмами на телеканалах PLANETE, TVP POLONIA, DISCOVERY.

Зйомки проморолика
Зйомки проморолика

Під час створення відео
Під час створення відео

Під час створення відео
Під час створення відео

 

Працюючи із польсько-українською групою, Міхал Барановський навчав учасників усіх тонкощів роботи з відео.

Знімаючи проморолики про важливість вивчення іноземних мов, кожен спробував себе в різних ролях учасника знімальної групи. Хтось був режисером, звукооператором, монтажистом, актором, відео оператором та іншим. А також ми разом придумали ідею роликів та розробили сценарій. Аби наша робота була продуктивнішою, ми поділилися на дві групи. У результаті нам удалося зробити два відео, розповіла Олеся Гощук, лідерка учасників з України.

Незабаром відеороботи будуть презентовані для широкого загалу трьома мовами: українською, польською та англійською. До речі, над перекладом та озвучуванням відео учасники обмінної програми працювали самостійно. Окрім спільної роботи, учасники програми весело та пізнавально проводили свій вільний час. За умовами програми для молоді було організовано поїдки до Торуня, Гданська, Грудзьондза. Також із молоддю зустрічався війт Гміни Марчін Сконєчка. Він, до речі, неодноразово бував в Острозі і навіть свого часу в рамках міжнародної програми жив у нашому місті три місяці. Найважливіше, що окрім реалізованого проекту, кожен із учасників отримав неоціненний досвід міжнародного спілкування, нових друзів та багато теплих спогадів.

Екскурсія до Торуня
Екскурсія до Торуня

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром