Свята й дати 14 серпня: Медовий Спас осінь зустрічає

14 Серпня 2018, 08:38
3688

Доброго святкового ранку, дорогі читачі!

Сьогодні вівторок, 14 серпня. Не відкладайте приємнощі на потім – ласуйте морозивом, гуляйте босоніж, обіймайте... Будьте щасливими!

14 серпня День ангела відзначають Антонін, Гурій, Євсевій, Єлизар (Єлеазар), Киріак (Кирик), Леонтій, Максиміліан, Маркел, Олександр, Соломія, Тимофій, Федір.

У народі відзначають Медовий чи Маковий Спас. 

Що стосується сенсу Медового Спаса, який трактується православною церквою, то відомо, що дане свято було встановлено в перший день Успенського посту в IX столітті і був присвячений изнесению Древ Хреста Господнього. З давнину на території Константинополя був поширені звичай проношения Чесного Древа Хреста по міських вулицях. Говорили про те, що це захистити людину від недуг. Древо Хреста було відкрито для всіх до Успіння Пресвятої Богородиці. На Русі ж це свято стали відзначати лише в кінці XV століття. Вважається, що з цього дня (через місяць після закінчення Петрового посту) починається Успенський піст - провісник інших великих свят (Успіння і Преображення). Цей пост був не надто суворим, хоча порівняно з Різдвяним і Петровим постом доводилося обмежувати себе в їжі. Так, наприклад, в понеділок, середу і п'ятницю рекомендується практикувати сухоїдіння, а в четвер і вівторок можна їсти варені овочі без масла. Останнім дозволено в суботу і неділю. До Яблучного Спаса рекомендується утримуватися від вживання винограду і яблук.

Народні прикмети на 14 серпня

  1. Якою буде погода сьогодні - такою вона буде і 28 серпня
  2. Велика малина на Спас - можна сіяти жито раніше. Середні або дрібні ягоди - з посівами краще почекати.
  3. Хороша погода 14 серпня - вродить багато приплоду
  4. Дощ іде - жито в цей день краще не сіяти

Цей день в історії:

  • 1385 — укладено Кревську унію, угоду між Королівством Польським і Великим князівством Литовським, що передбачала об'єднання цих країн в єдину державу.
  • 1457 — надруковано першу книгу, дата виходу у світ якої точно відома (близько 3 років після Йогана Ґутенберґа).
  • 1687 — козацькі полки і московське військо повернулися з невдалого Кримського походу.
  • 1880 — закінчено спорудження знаменитого собору в Кельні (будову розпочато 1248 року).
  • 1916 — в ході Першої світової війни почалися бої Українських січових стрільців (УСС) за гору Лисоню в складі австро-угорської армії проти російських військ.
  • 1936 — на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбулись змагання з баскетболу. У фіналі збірна США перемогла команду Канади.
  • 1947 — Пакистан та Індія здобувають незалежність від Великої Британії опівночі. Пакистан святкує цю подію 14 серпня, Індія — 15 серпня.
  • 1971 — проголошено незалежність Бахрейну.
  • 1992 — розпочався грузино-абхазький конфлікт.
  • 2013 — сотні вбитих і тисячі поранених в Каїрі після розгону силовиками таборів протестувальників проти військового перевороту
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024