У третій школі без змін – депутати «провалили» питання оптимізації ЗНЗ

04 Серпня 2018, 15:10
Школярі проти оптимізації ЗОШ №3 6289
Школярі проти оптимізації ЗОШ №3

Старшокласники Острозької ЗОШ №3 продовжать навчання у своєму освітньому закладі. 10 та 11 класи не переходитимуть до інших ЗНЗ. На позачерговій сесії Острозької міської ради депутати «провалили» питання оптимізації мережі навчальних класів.

У п’ятницю, 3 серпня, напередодні сесії під стінами зали для засідань зібралися мітингувальники з плакатами – це батьки, учні та педагоги Острозької ЗОШ №3 вимагали не понижувати статус школи до дев’ятирічки. З початком позачергової сесії всі ввійшли до зали. Міський голова Острога Олександр Шикер оголосив, що на засіданні присутні 22 депутати з 26 обраних, кворум для проведення сесії є.

Після затвердження порядку денного Андрій Смирнов, депутат Острозької міської ради, запропонував правку до проекту рішення затвердження мережі класів та контингенту учнів у школах Острога на 2018/2019 навчальний рік. Зокрема Андрій Іванович оголосив, що на спільному засіданні бюджетної та гуманітарної комісій міської ради запропонували затвердити таку мережу класів: в Острозькій ЗОШ №1 – 31 клас, а в Острозькій ЗОШ № 3 – 11 класів.

Перш ніж поставити на голосування правку, Олександр Шикер надав слово Тетяні Матюніній, помічниці народного депутата Павла Кишкаря, до якого на офіційному прийомі звернулися представники школи №3 щодо процесу оптимізації. Тетяна Григорівна повідомила, що це питання обговорювала з Віталієм Ковтунцем, першим заступником міністра освіти і науки, який, зважаючи на фінансову звітність по місту, пообіцяв, що третя школа й надалі працюватиме у звичному режимі.

Я не знаю, яку мету переслідують депутати, які порушують це питання, але Віталій Ковтунець запевнив мене в тому, що яке б сьогодні не було ухвалене рішення на сесії, ЗОШ №3 функціюватиме так, як і зараз, тому що фінансів, за його відомостями, повинно бути достатньо, – сказала Тетяна Матюніна.

На сесії міськради виступає Тетяна Матюніна
На сесії міськради виступає Тетяна Матюніна

 

Для того, щоб утримати 10 і 11 клас, третій школі не вистачає 175 тисяч гривень, але якщо цих дітей перевести в першу й другу школи, потрібно відкривати класи. У нас однаково будуть витрати на ставку вчителів і класного керівника. Тобто економії жодної! Економічних підстав закривати 10–11 класи в ЗОШ №3 апріорі немає,  – наголосив депутат Острозької міської ради Володимир Зеленчук.

Депутат Руслан Лідовець також виступив на захист ЗОШ №3, адже вважає, що інтереси дітей, які не хочуть залишати свою школу, більш вагомі, ніж дефіцит бюджету. Крім того, як підрахував депутат, школярі з Нового міста щоденно долатимуть, здебільшого пішки,  понад три кілометри в один бік, аби добратися до ЗНЗ у центрі.

Щодо фінансового аспекту питання, Юрій Олексійчук, депутат міськради, пригадав, що торік із місцевого бюджету було виділено кошти на Острозьке ВПТУ, а також на ремонт житлового фонду.

Бюджетні кошти знайдуться, якщо їх використовувати розумно, – уважає депутат.

З висловленими думками погодився міський голова Олександр Шикер, який попросив подумати про дітей та ухвалити виважене рішення.

Попри доповіді спікерів, правка А. Смирнова не набрала необхідної кількості голосів. За затвердження мережі з 11 класів у ЗОШ №3 проголосувало 9 депутатів.

Під час голосування за проект рішення в цілому (за дев’ятирічку в ЗОШ №3) жоден із депутатів не проголосував «за»: 17 осіб утрималося, 5 – проти.

Людмила Кухарук, начальниця відділу освіти виконкому Острозької міської ради, зазначила, що це вперше, коли питання про затвердження мережі класів винесено на розгляд сесії (зазвичай такі рішення ухвалює виконавчий комітет), адже річ у тім, що коштів, які виділяють/не виділяють депутати, справді бракує.

Мережу класів завжди затверджують у перших числах вересня по факту тих дітей, які вже прийшли до школи. Міська рада не бере сьогодні на себе місії переламати позицію громади третьої школи, що ви побачили за результатами голосування. Але логічно було б залишити виконкому його функції, дочекатися першого вересня, порахувати кількість дітей і затвердити ту мережу, яка буде відповідати дійсності, – розповіла про подальші дії щодо оптимізації Ольга Логвін, перша заступниця міського голови.

Отже, діти 1 вересня прийдуть у свої школи, а до питання затвердження мережі навчальних класів виконком Острозької міської ради повернеться після початку навчального року, ґрунтуючись на реальній кількості дітей.

Коментарі
04 Серпня 2018, 20:22
ЗУ &quot;Про освіту&quot;<br/>Ст. 66<br/>2. Районні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад:<br/>планують та забезпечують розвиток мережі закладів дошкільної, початкової та базової середньої освіти, позашкільної освіти.
04 Серпня 2018, 20:30
Ну і що з того, що ви закони цитуєте? Вони у нас працюють? Ви ще Конституцію згадайте з її правами на освіту, охорону здоров’я...На папері одне, а ....в Києві дядько. Гройсман. Він постійно нам нагадує,як гарно жити стало.
05 Серпня 2018, 20:05
Вони багатіють, а ми на заробітки в Польшу, Прибалтику..., а ще краще в АТО... Краще боротися, вигнати їх їз владних структур, сидять там по 22 роки.
05 Серпня 2018, 23:57
Шикер з депутатами від &quot;батьківщини&quot; хотів тихенько прикрити школи, то інклюзивним центром, то скороченням кількості класів... Єдине, що стримало це розголос, люди та декілька молодих депутатів!
05 Серпня 2018, 23:59
Спочатку в місті треба розігнати, тих що спочатку в структурах сиділи, а зараз в місцевому самоврядуванні! Кожен другий при посаді &quot;мент&quot;!
06 Серпня 2018, 11:05
Шикерові подельники
06 Серпня 2018, 11:06
головне, що всі пенсіонері, не дають молоді працювати
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024