В урочищі Красностав острожани вшанували розстріляних євреїв

03 Серпня 2018, 17:05
5052

Представники міської та районної влади, місцева єврейська община та небайдужі містяни в урочищі Красностав пригадали криваві події початку серпня 1941 року. Загиблих євреїв острожани вшанували у п’ятницю, 3 серпня.

З липня 1941 року німецькі війська окупували Острог, у якому тоді проживало близько 11 тисяч євреїв, а вже 4 серпня того ж року, за свідченнями очевидців, в урочищі Красностав розстріляли майже три тисячі осіб. Аналогічна акція відбулася 1 вересня 1941 року, коли загинуло близько двох із половиною тисяч євреїв.

З кожним днем усе далі від нас відступають події Другої світової війни і з кожним днем залишається менше свідків… Ті, хто помер тут, були звичайними людьми, які народжувалися, навчалися, працювали, творили, мріяли, але враз пішли у вічність. Їх жорстоко покарали тільки за те, що вони були євреями, – сказала Марія Федорчук, голова єврейської общини Острога.

Острожани прийшли віддати шану загиблим євреям
Острожани прийшли віддати шану загиблим євреям

 

Марія Олександрівна не тільки пригадала ті тяжкі криваві дні, а й вкотре назвала острожанам імена тих українців, які, ризикуючи не тільки своїм життям, а й безпекою близьких, переховували й так рятували євреїв, ділилися з ними останнім хлібом. Це, зокрема, такі жителі Острожчини: Кондратюк Федір, Садовник Ніна, Ніколайчук Софія, Макаревич Степан, Рудюк Клавдія. Як сказала Марія Федорчук, їм країна Ізраїль присвоїла почесне звання Праведник народів світу

Це ж саме звання можна було б присвоїти всьому селу Стадники, що на Острожчині, завдячуючи жителям якого, живим залишився маленький хлопчик, який зумів утекти з гетто, Вальдман (Василь) Мусійович, – розповіла про визначного представника єврейської общини пані Марія.

Виступає Марія Федорчук
Виступає Марія Федорчук

 

Усі присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Представники місцевої влади Ольга Логвін й Іван Ткачук, а також Марія Федорчук поклали квіти до пам’ятного каменя загиблим.

Той, хто не пам’ятає минулого, не має майбутнього. Це аксіома. Тому ми сьогодні тут, – наголосила Ольга Логвін, заступниця Острозького міського голови.

Покладання квітів від міської влади
Покладання квітів від міської влади

 

Також присутні відвідали могили загиблих євреїв та поклали квіти до пам’ятного знака, розташованого глибше в лісі. Григорій Аршинов показав присутнім один із ровів, який залишився з тих часів. Каже, це мало бути теж захоронення, але тоді не вистачило тіл забити траншею.

Марія Федорчук та Григорій Аршинов покладають квіти
Марія Федорчук та Григорій Аршинов покладають квіти

Траншея, заросла чагарником, для заповнення якої 1941 року не вистачило тіл євреїв
Траншея, заросла чагарником, для заповнення якої 1941 року не вистачило тіл євреїв

 

Крім очільників міста й представників Острозької РДА, участь у пам’ятному заході взяв Максим Хорєв, уродженець Донеччини, учасник АТО, який зараз проживає в Нетішині і з перших днів воює за незалежність України.

Після урочистостей в урочищі Красностав усі охочі змогли відвідати Велику синагогу. Григорій Аршинов розповів про перебіг ремонтних робіт,зокрема про те, що наразі відновлюють вікна й двері, а також працюють над реставрацією орнаментів.

Велика синагога
Велика синагога

Відновлення синагоги
Відновлення синагоги

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024