Містян закликають долучитись до вшанування розстріляних в Острозі євреїв

02 Серпня 2018, 16:21
2525

В Острозі відбудеться покладання квітів та вшанування пам'яті розстріляних в роки Другої світової війни євреїв.

77- річницю розстрілу єврейського населення у м.Острозі відзначать у п'ятницю, 3 серпня, в урочищі Красностав,що на Новому місті. Про це йдеться на сайті Острозької міської ради. 

Початок о 12:00. Відправлення автобуса з Майдану Свободи о 11:50.

Нагадаємо, 4 серпня 1941 року, Острог став першим містом, де почали масовий геноцид націй, які не вписувались у нацистський порядок. Уже в першій декаді липня фашиcти розстріляли військовополонених і євреїв на єврейському кладовищі. За спогадами очевидців, того злощасного дня, зігнавши в колону більше 4 тисячі людей, загарбники погнали їх в сторону Нового міста, де в урочищі Красностав більшу частину розстріляли, а решту повернули знову до гетто. Це був перший масовий розстріл єврейського населення, майже за два місяці до трагедії у Бабиному яру.

Але на цьому все не закінчилося. Пізніше, пропонуючи голодним євреям нібито розвантажити прибулі вагони на станції Кривин, чоловіків єврейської національності посадили до вантажівок, завезли до лісу в околицю теперішнього міста Нетішин і там всіх розстріляли. До зими 1942 року було повністю ліквідовано єврейське гетто - врятувались тільки ті, кому вдалось втекти, або сховатися в оселях українців, які неймовірно ризикували, бо за це всій родині загрожував розстріл.

До війни в Острозі жило більше 11 тисяч євреїв. Це була більша частина довоєнного Острога. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024