Гроші чи мораль: у міській раді обговорили питання третьої школи

02 Серпня 2018, 04:15
Виступає Людмила Кухарук 3843
Виступає Людмила Кухарук

Депутати Острозької міської ради, педагоги, учні та батьки обговорили питання оптимізації мережі навчальних класів. Громадські слухання відбулися в середу, 1 серпня. Найбільш суперечливим питанням у процесі оптимізації було закриття 10 й 11 класів Острозької ЗОШ № 3. Крім представників влади, міського управління освіти та батьків, участь в обговоренні взяли Руслана Лазарчук, директорка ЗОШ № 1, Алла Параниця, директорка НВК «Острозька школа І–ІІІ ступенів-гімназія», та Любов Тимчук, директорка ЗОШ № 3.

Людмила Кухарук, начальниця відділу освіти виконкому Острозької міської ради, зазначила, що оптимізація мережі навчальних класів зумовлена браком грошей на оплату роботи вчителів, яку здійснюють коштом державної освітньої субвенції. Людмила Володимирівна наголосила, що кошти субвенції покривають функціювання 58 навчальних класів. На разі в Острозі діє 61 навчальний клас у трьох закладах. Профільна комісія Острозької міської ради запропонувала утворити 62 класи для надання якісних освітніх послуг.

Для фінансування 62 класів у міському бюджеті бракує 433 тис. грн. Крім того, до освітніх витрат варто закласти близько 150 тис. грн, передбачених на заміни вчителів у разі підвищення кваліфікації та лікарняні педагогічних працівників. Отже, дефіцит міського бюджету становитиме близько 600 тис. грн.

Депутат Острозької міської ради Володимир Зеленчук наголосив, що в разі переходу учнів ЗОШ № 3 до ЗОШ № 1, у цьому навчальному закладі буде потрібно створити 0,75 ставки педагогічного працівника та класного керівника. За підрахунками депутата, економія коштів місцевого бюджету буде мізерною.

На сьогодні існування 10–11 класів – це не тільки питання грошей, а й совісті та моралі, – каже депутат.

З Володимиром Зеленчуком погоджується Руслан Лідовець, депутат Острозької міської ради, який зауважив, що нинішній скандал навколо третьої школи не сприяє нормальному функціюванню й наповненню класів закладу, адже знайомі йому батьки першокласників через невизначеність зі старшими класами записали своїх дітей до інших шкіл міста.

Виступає Руслан Лідовець
Виступає Руслан Лідовець

 

Сергій Іщук, голова Постійної комісії з питань бюджету, фінансів, податкової та регуляторної політики Острозької міської ради, незважаючи на те, що залишок міського бюджету на 1 серпня 2018 року становить близько 200 тис. грн, запропонував затвердити мережу зі 62 навчальних класів, а нестачу державної субвенції покривати з власного доходу місцевого бюджету. Крім  того, Сергій Іванович підрахував, що щорічно на оплату праці охоронників шкіл міський бюджет витрачає 800 тис. грн, окремо оплачуючи роботу технічних працівників. Депутат запропонував скоротити кількість технічного персоналу для економії коштів місцевого бюджету.

Обговорюючи фінансовий аспект проблеми, Оксана Ситницька, заступниця міського голови з гуманітарних питань, укотре наголосила, що проблема нестачі освітньої субвенції є не тільки в Острозі. Більшість районів області вже працює над оптимізацією мережі навчальних класів. У відповідь на питання депутатів чиновниця пояснила, що, крім оптимізації, зекономити кошти місцевого бюджету можна завдяки зменшенню кількості додаткових незарплатних  виплат учителям, зокрема надбавок за престижність. Водночас зробити це в Острозі буде складно, оскільки педагоги міста отримують лише п’ятивідсоткову надбавку за престижність, чи не найменшу в області, а з 1 вересня 2018 року шість педагогів, які набиратимуть перші класи, повинні отримувати 30% такої надбавки, що передбачено в Концепції нової української школи. Також Оксана Ситницька наголосила, що середньої наповнюваності класів 25 осіб (це буде досягнено в разі оптимізації мережі навчальних класів) вимагає не Острозька міська рада, а обласне управління освіти.

Григорій Аршинов, депутат Острозької міської ради, запропонував вирішити питання середньої наповнюваності через профілювання старших класів ЗОШ № 3. Оскільки ЗОШ №1 та Острозька гімназія готують учнів фізико-математичного та гуманітарного (філологічного) напрямів, Григорій Йосипович порадив відкрити в третій школі природничий клас, аби зацікавлені учні з інших закладів могли переходити до ЗОШ №3.

Крім вищевикладеного, представниця фінансового управління Острозької міської ради зазначила, що станом на 1 серпня 2018 року міський бюджет має перевиконання попередньо не розподілених коштів у сумі 500 тис. грн. Як пояснив Сергій Іщук, ці кошти можна спрямувати на сплату різниці між освітніми потребами та державною субвенцією на освіту. Однак це заперечив Микола Скороход, директор ОКП «Водоканал», стверджуючи, що в міському бюджеті й так багато «дір», а надлишкові кошти можна спрямувати, наприклад, на ремонт систем водопостачання та водовідведення.

Принагідно зазначимо, що Руслана Лазарчук, директорка ЗОШ № 1, попросила не звужувати мережі класів у закладах міста.

Що ж до Острозької ЗОШ №3, то для економії коштів міського бюджету всі її вчителі готові на два тижні піти у відпустку за власний рахунок.

Крім того, як зауважила Любов Тимчук, директорка закладу, школа має хороші перспективи, адже нинішній 9-й клас – переповнений (у ньому 28 учнів), а до цьогорічного 10-го класу заяви подали десять школярів із ближніх сіл району.

Яке рішення ухвалить профільна комісія та чи відбудеться оптимізація мережі навчальних класів, острожани дізнаються після позачергової сесії Острозької міської ради 3 серпня.

Коментарі
02 Серпня 2018, 11:06
Гарне висвітлення!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром