Питання третьої школи повернули на доопрацювання

27 Липня 2018, 19:20
8125

Питання про внесення змін до штатних розписів закладів загальної середньої освіти, зокрема щодо скорочення 10–11 класів у загальноосвітній школі №3 міста Острога, викликало жваве обговорення в мережі. Учні навіть влаштували своєрідний флешмоб, пишучи повідомлення на підтримку рідної школи.

Саме тому в п’ятницю, 27 липня, ще до початку засідання сесії Острозької міської ради, на якому з-поміж інших мали розглядати це питання, о 9:30 під стінами міськради зібралися представники ЗОШ №3 на чолі з директором Любов’ю Тимчук, а також батьки учнів ЗНЗ. Загалом присутніми було понад 20 осіб. Пізніше до них приєдналося декілька старшокласників школи. Присутні утворили «живий» коридор, зустрічаючи депутатів міськради й запитуючи їхнє ставлення до проблеми.

1
«Живий» коридор ганьби чи дружності
«Живий» коридор ганьби чи дружності

 

З початком роботи 46-ї сесії батьків та педагогів запросили до зали засідань. Однак через наявні суперечності питання про реорганізацію школи запропонували зняти з розгляду сесії Острозької міської ради. Більшість депутатів підтримала таку пропозицію.

Зважаючи на численність представників ЗОШ №3, присутніх на засіданні, депутат Сергій Іщук запропонував вислухати батьків та вчителів. Його підтримав Володимир Зеленчук. Загалом на виступ присутніх було відведено 10 хвилин.

Першою до слова запросили Майю Ткачук, голову батьківської ради Острозької ЗОШ №3, яка наголосила на тому, що, оскільки до інших шкіл хочуть перевести саме 10 і 11 класи, дітям буде складно адаптуватися, бо вони вже звикли до свого навчального закладу. Крім того, каже мама, добиратися з Нового міста до інших шкіл у погану погоду дуже проблематично – діти промочуватимуть ноги, мерзнутимуть і хворітимуть, що негативно впливатиме на рівень здобутих знань.

1
Виступає Майя Ткачук
Виступає Майя Ткачук

 

Після виступу Миколу Скорохода зацікавило питання про те, скільки дітей із Нового міста відвідують ЗОШ №1 та гімназію. Слово перейняла Любов Тимчук, директорка школи №3, яка повідомила, що на сьогодні є діти, які, мешкаючи в центральній частині міста, відвідують ЗОШ №3, але є й такі, що з Нового міста ходять до інших ЗНЗ.

Сьогодні з Нового міста в інші ЗНЗ ходить 68 дітей. Але це зрозуміло: ЗОШ №1 і гімназія – центральні заклади освіти, таке є в будь-якому місті. Водночас із центральної частини міста до нас ходить 43 дітей. Це теж абсолютно нормально, адже учні й батьки, обираючи заклад, опираються на власні інтереси, – прокоментувала ситуацію Любов Олександрівна.


1
Обговорення проблемного питання тривало не тільки в сесійній залі, а й на вулиці
Обговорення проблемного питання тривало не тільки в сесійній залі, а й на вулиці

 

Ольга Логвін, перша заступниця міського голови Острога, пояснила, що оптимізація закладів освіти – крок вимушений:

Станом на 1 червня 2018 року на фінансування освіти області не вистачало 112 мільйонів гривень, – каже вона.

Водночас посадовиця додає, що оптимізація тих чи тих закладів зводиться не так до скорочення, як до покращення якості навчання, адже реорганізації насамперед підлягають малокомплектні неповні класи.

На завершення сесії депутати знову повернулися до питання реорганізації ЗОШ №3. Оксана Ситницька, заступниця міського голови з гуманітарних питань,  також підтвердила, що питання оптимізації шкіл Острога ґрунтується на фінансових проблемах, адже на 2018/2019 навчальний рік додаткових коштів освітянської субвенції не буде. На сьогодні 24 місцевих бюджети мають різні проблеми з освітянською субвенцією, з-поміж яких і Острог. Для вирішення цих питань більшість громад уже проводить оптимізацію чи певні скорочення.

Проект рішення про оптимізацію не до вподоби ні вам, ні мені. Особливо мені, адже це підпорядкована мені галузь і найбільше негативу дістається мені. Хоча я, як посадова особа органу місцевого самоврядування, наділена певними повноваженнями й маю певну фінансову відповідальність, тому не можу не реагувати на цю ситуацію, – пояснює власну позицію Оксана Анатоліївна.

Заступниця міського голови також наголосила, що найближчим часом представники влади вивчатимуть досвід інших регіонів Рівненщини щодо вирішення подібних ситуацій.

Уже наступного тижня відбудеться розширена нарада депутатів, освітян і батьків щодо питання оптимізації навчальних закладів Острога.

Коментарі
28 Липня 2018, 13:31
А Гройсман лізе зі шкіри, репетуючи про покращання.. Дійсно, краще стало- живий приклад!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024