Ґрунти Острожчини в поганому санітарному стані

22 Липня 2018, 16:28
4191

Рівненський обласний лабораторний центр за підсумками результатів досліджень 2017 року зробив санітарно-гігієнічну оцінку всіх районів Рівненщини.

Фахівці центру на підставі систематизованих спостережень за окремими факторами середовища життєдіяльності людини представили картографію безпеки тих чи тих регіонів за різними показниками.

Загалом стан безпеки проживання населення в районах та окремих містах оцінювали за п’ятибальною системою: «відмінний», «задовільний», «посередній», «незадовільний» та «критичний». Фахівці лабораторного центру наголошують, що ця оцінювальна шкала не вичерпна, а лише оцінно-інформативна.

Унаслідок перевірки ґрунтів Острожчини фахівці з’ясували, що земляне покриття в регіоні «на трійку», тобто має посередній санітарний стан.

У пробах ґрунту Острозького району виявили значну кількість яєць гельмінтів. Також проблема є в Дубенському, Радивилівському, Сарненському районах та місті Рівне.


 

Довідка:

Яйця гельмінтів спричиняють хворобу гельмінтоз. Це –  інфекційне захворювання, викликане паразитичними черв’яками (у народі їх називають глистами), які поселяються в організмі людини. Найпоширеніші види глистів в Україні – круглі черв’яки ( аскариди ) , гострики, стрічкові черв’яки  Зазвичай паразити живуть в кишечнику , але також можуть населити в інші органи , наприклад печінку, м’язи, мозок, легені, очі. У цьому випадку паразитичні черв’яки викликають різні алергічні реакції, стають причиною механічних пошкоджень тканини і порушують всмоктуваність речовин в кишечнику.

Ворожі паразити потрапляють в організм людини через воду або їжу. Деякі гельмінти можуть потрапити через шкіру. Також гельмінти передаються повітряно -крапельним шляхом – людина заковтує яйця паразитів разом з пилом і повітрям. У більшості випадків зараження гельмінтами відбувається через :

  • недотримання елементарних правил гігієни ,
  • споживання в їжу немитих чи погано помитих продуктів харчування ,
  • вживання брудної води.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024