12 липня: день Святих апостолів Петра й Павла

12 Липня 2018, 08:36
3228

Доброго святкового ранку, дорогі читачі!

Сьогодні четвер, 12 липня. Провославні віряни відзначають день Святих апостолів Петра й Павла.

Свято Петра дуже шановане серед українців. До цього дня білили і ошатно вбирали хати, образи прикрашали свіжими рушниками, підмазували долівку, білили та розмальовували піч. До церкви йшли у святковому одязі, дівчата плели вінки з волошок і маків, Петро й Павло вважалися покровителями скотарів, тому до свята для пастушків обов’язково пекли мандрики (мандриґи) із сиру.

В народі вважають, що Апостолам потрібно молитися для зцілення від безумства та лихоманки. У це свято рибалки моляться про успіх в рибній ловлі святому Петру, який вважається покровителем рибалок. Апостолу Павлу моляться про процвітання бізнесу, а апостолу Петру - про благополуччя, заступництво в справах і про здоров'я.

Молодь в цей день, ще до світанку виходила в поле - вартувати сонце. У давні часи цей звичай зародився на Петрів день з метою відганяти від поселення русалок. З першими променями сонця народ радів і співав. Але на цьому звичай не закінчувався. Далі молоді люди плели вінки, і тільки після цього з піснями йшли додому.

Дічата в цей день гадають на свого обранця. Потрібно зібрати 12 різних рослин, покласти їх під подушку, закривши очі сказати: «Дванадцять трав з різних полів, дванадцять юнаків! Хто суджений-ряджений, мені покажися і на мене подивися »

Також молоді дівчата в день Петра і Павла "завивали берізку". Для цього на молодій березі вибирали три гілки, сплітали їх в косу, і загадували бажання, повторюючи при цьому: "В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!". Завивали гілочки зазвичай червоною стрічкою і міцною травою. Через три дні дівчата знову приходили до берези і дивилися - якщо коса не зів'яла і не розпустилася, то бажання збудеться. Березову косу після ворожіння обов'язково розпускали.

Вважають, хто в ніч на Петра-Павла не спатиме, той щасливим і здоровим весь рік буде. 

Народні прикмети на 12 липня

  1. Іде на Петра дощ - буде й мокрий сінокіс
  2. Два рази протягом дня дощ пішов - прикмета того, що буде багатий урожай
  3. Зозуля кує після Петрового дня - літо буде довгим, і зима настане нескоро.
  4. Листя з дерев починають опадати 12 липня - скоро осінь настане
  5. Соловей після Петрова дня ще кілька днів співає - зима почнеться після Покрови, через 3 - 4 або більше тижня
  6. Зозуля після Петрова дня кує - літо буде довгим, і сніг нескоро випаде.

Цей день в історії:

  • 1589 — засноване місто Царицин (нині Волгоград);
  • 1889 — у Російській імперії введено посаду земського начальника;
  • 1917 — під час першої світової війни в ході другої Іпрської битви Імперська армія Німеччини вперше використала як бойову отруйну речовину газ, що за місцем боїв дістав назву іприт;
  • 1941 — у Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тисяч в'язнів виправних таборів, котрі мали б кров'ю змити вину перед державою, воюючи в штрафних батальйонах.
  • 1960 — в Радянському Союзі запущено супутник з двома собаками на борту;
  • 1970 — експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Хейердала на човні «Ра-2» через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу;
  • 1990 — на XXVIII з'їзді КПРС Єльцин Борис Миколайович оголосив про свій вихід із компартії.
  • 1999 — Хрущов Сергій, син колишнього голови СРСР Микити Хрущова, отримав громадянство США.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39