В Острозі вивчали рівень регіональної безпеки

17 Червня 2018, 15:52
2444

Упродовж тижня на Рівненщині працювали експерти Інституту стратегічних досліджень, які вивчали рівень регіональної безпеки.

У четвер, 14 червня, у НаУОА відбувся круглий стіл «Регіональний паспорт безпеки», участь у якому взяли студенти й викладачі університету, а також гості з Києва. Під час дискусії присутні обговорили широкий сектр питань: від політичної, економічної та енергетичної до соціальної безпеки.

Участь у розмові взяли співробітники Національного інституту стратегічнихдосліджень Валерій Кравченко та Андрій Каракуц. Гості розповіли, що насамперед вивчають гомогенну ситуацію в проблемних регіонах України. Рівненщина – уже 8 область, де функціює робоча група. У перспективі за 3-4 роки проект «Паспорт безпеки України» повинен охопити всю територію держави.

«Проект спрямований на визначення суспільної, політичної стійкості, сталості нашої держави, адже на сьогодні існує багато факторів, які підривають нашу безпеку й суверенітет. Одна з ідей проекту – запобігти ситуації, аналогійній тій, що відбулася на Сході» ,– розповів Валерій Кравченко.

Валерій Кравченко презентує мету й завдання проекту
Валерій Кравченко презентує мету й завдання проекту

 

Проект реалізовують шляхом анкетувань населення й експертних опитувань, організації форумів і дискусій тощо. Опитування передбачає анкетування респондентів, зокрема в системі градаційної (від 1 до 10) оцінки.

Після розмови про загальнодержавні проблеми присутнім було запропоновано анкету, яка містила 22 індикатори,  як-от, оцінка довіри до органів державної влади й поліції, рівень соціально-економічного добробуту й питання безробіття, небезпека релігійних чи етнічних конфліктів у регіоні, оцінка рівня сепаратизму тощо.

Обговорення рівня регіональної безпеки в НаУОА
Обговорення рівня регіональної безпеки в НаУОА

 

Потім відбулося обговорення пунктів анкети.

Щодо Рівненщини загалом, респонденти окреслили високий рівень довіри до органів влади та низьке соціально-економічне становище краян. З-поміж проблем назвали високий рівень безробіття й релігійні конфлікти між церквами Київського й московського патріархатів.

Здобуті результати будуть використані в підготовці загальнонаціонального паспорта безпеки України.

Обговорення рівня регіональної безпеки в НаУОА
Обговорення рівня регіональної безпеки в НаУОА

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024