Виміряли кількість нітратів у продуктах на місцевому ринку
Студенти громадського здоров’я Острозької академії безкоштовно вимірювали кількість нітратів у продуктах, які острожани придбали на місцевому ринку.
Спудеї першого курсу спеціальності «Громадське здоров’я» у межах діяльності науково-дослідного центру «Екології людини та охорони громадського здоров`я» НаУОА провели акцію з безкоштовного вимірюванню нітратів та можливого радіаційного забруднення плодоовочевої продукції. Студенти перевіряли продукти, куплені на місцевому ринку Острога.
Керівник центру, завідувач кафедри громадського здоров`я, кандидат медичних наук, доцент Ігор Гущук зазначив, що цей захід організований не тільки для навчання студентів, а й щоб привернути увагу місцевих жителів на проблемах забруднення довкілля, зокрема нітратовмісними сполуками як природнього, так і штучного походження.
«Забруднення харчових продуктів та питної води нітратами сьогодні є надзвичайно актуальними. Особливо уважними повинні бути сім`ї, де є немовлята та діти до 3-х років, оскільки в немовлят, за вiдсутностi особливого ферменту метгемоглобiнредуктази, вiдбувається накопичення метгемоглобiну в кровi, i коли його кiлькiсть досягає 10%, з’являються клiнiчнi ознаки метгемоглобiнемiї: акроцiаноз, задишка, тахiкардiя. За тяжких форм хвороби (вмiст метгемоглобiну до 30%) розвиваються судоми, чейн-стоксове дихання i при несвоєчасних реанімаційних заходах настає смерть», — пояснює Ігор Гущук.
Також Ігор Гущук повідомив, що наразі, крім замірів нітратів, радіаційного фону, мінералізації питної води, Центр організовує діяльність науково-практичної лабораторії з вимірювання в житлових та виробничих приміщеннях мікроклімату, освітленості, електроомагнітних полів, радону, наяваності кліщових пилевих алергенів та ін.