Розпочали реалізацію проекту «Культурний барбакан»

14 Червня 2018, 17:40
5975

Відповідно до акту обстеження пам’ятки науковими співробітниками Державного історико-культурного заповідника м. Острога  було здійснено вирізку  дерев навколо та в середині пам'ятки архітектури державного значення Татарської вежі.  Наявність зелених насаджень заважала огляду,  вентиляції і просиханню стін вежі, що сприяло руйнуванню.

На жаль, розпочавши перші роботи по реалізації проекту, ми зіткнулися із нерозумінням містян. Місцеві мешканці обурюються, що було вирізано  дерева, зокрема і плодові, які вони посадили біля вежі ще тридцять років тому. Нам дуже прикро, що є така реакція,  і жаль людської праці, але ці насадження є незаконними та наносять непоправну шкоду  для пам’ятки 16 ст. Також дерева заважають реалізації проекту, що допоможе вберегти та вдихнути нове життя Татарській вежі.  Сподіваюсь, що найближчим часом думка громадськості зміниться і ми матимемо розуміння та підтримку від острожан,  – зауважила ініціатор проекту, начальник відділу культури та туризму виконкому Острозької міської ради Ольга Лозюк.

Дерева заважають огляду Татарської вежі
Дерева заважають огляду Татарської вежі

Роботи з вирізання
Роботи з вирізання

 

У четвер, 14 червня, відбулось засідання робочої групи та обговорення наступних кроків по реалізації проекту.

Нагадаємо, що на початку цього року Острог став переможцем у конкурсі «Малі міста – великі враження». Автори проекту планують відтворення зруйнованої стіни у спеціальній техніці за допомогою металевої конструкції. У самій вежі буде створено сценічний та виставковий простір, де можна буде організовувати різноманітні акції, мистецькі події, виставки та інше. Увесь простір планують організовувати так, аби культурне життя стало більш доступним людям з особливими потребами. Планується, що завдяки співфінансуванню обласної державної адміністрації, міста, Міністерства культури України та бізнесу міста у вересні цього року відбудеться відкриття арт простору.


 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром