На Острожчині зберігається унікальна «Бандерівська Богородиця»

20 Травня 2018, 17:00
6029

На Острожчині є унікальна ікона «Бандерівської Богородиці», знайдена в закинутій криївці біля села Плоска. У балгані (місцева назва криївки) її ще 1987 року знайшли місцеві жителі.

Образ датують початком ХХ століття. Ймовірно, він належить пензлю художника Осипа Куриласа, який упеше написав подібну Богородицю 1910 року.

Мистецтвознавець Микола Бендюк каже, що інтерес до образу Богоматері у вишиванці не зникає:

Ілюстрації із цієї ікони передруковувалися у вигляді листівок і зображень приблизно А4 формату декілька разів за період правління Австрії в Галичині. Із зміною політичного становища Львова цікавитися іконою не перестають, і тому художник постійно на замовлення відтворює образ, вносячи невеличкі зміни у риси облич як Богородиці, так і немовляти. Звичайно, копіювали таке зображення і інші художники-іконописці, ми можемо побачити такі образи в іконостасах, які виготовлялися в першій половині ХХ століття, – розповідає Микола Миколайович.

Схожий за манерою виконання образ, підписаний Осипом Куриласом, є в експозиції Львівського музею історії релігії. Тому мистецтвознавець припускає, що й «Бандерівська Богородиця» його авторства.


 

На сьогодні встановити це стовідсотково складно, бо нижня частина ікони обрізана і дізнатись, чи був на ній підпис автора, вже неможливо. Але, виходячи із стилістичних особливостей живопису і порівнюючи з іншими творами митця, можна говорити про Осипа Куриласа як вірогідного автора ікони, – пояснює Микола Бендюк

Нині в родині Бендюків, у яких зберігається образ, ікону шанують не тільки, як реліквію, а й використовують, як святиню. А відомий український іконописець Юрій Нікітін навіть написав до неї зображення Спаса, утворивши унікальну вінчальну пару

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024