Децентралізація: Острог може приєднати до себе ближні села

14 Травня 2018, 11:25
4243

На Острожчині тривають обговорення проекту децентралізації краю.

В Острозькому районі відбулася робоча зустріч з представниками міста, головами сільських рад, та депутатами. На зустріч завітали представники Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ з питань децентралізації. На зустрічі обговорили питання приєднання до міста Острога навколишніх сільських рад. 

Консультант з правових питань Проекту ПУЛЬС Василь Курилас розповів присутнім, що кілька днів тому Президент України підписав закон про приєднання суміжних сільських рад до міст обласного значення. У нас в області є 4 таких міста, з-поміж яких – Острог. Зважаючи на те, що на Острожчині зараз немає жодної об'єднаної територіальної громади (ОТГ), місто й навколишні села отримали шанс без проведення виборів приєднатися і утворити спроможну міську громаду.

Насамперед голова Острозької районної державної адміністрації Богдан Турович прокоментував можливі шляхи розвитку подій. Очільник району каже, що є три шляхи створення ОТГ:

Перший варіант  утворення об’єднаної територіальної громади шляхом приєднання сільських рад до міста обласного підпорядкування Острога. Другий варіант  утворення ОТГ шляхом об’єднання. Третій варіант  чекати 2020 року і утворити ОТГ адміністративним шляхом; він є неприйнятним, – говорить Богдан Михайлович 


 

Олександр Шикер, міський голова Острога, наголошує, що від об'єднання з містом вигоду отримають насамперед жителі сіл.

Ми тільки за те, щоб до нас приєдналися села. Ми готові до співпраці, зараз навколо міста є 4 потенційні  партнери:  сільські ради Вельбівно, Мощаниця, Розваж та Межиричі. Тільки з вашої ініціативи і пропозицій ми можемо утворити потужну громаду. Для мешканців сіл стануть доступними більш якісні соціальні, адміністративні, інші послуги, які надаються з місцевого бюджету, – каже острозький міський голова.

Однак Мощаницький сільський голова Олександр Чубик категорично заперечує проти такого об’єднання. Каже, Мощаниця не хоче йти до міста, тому вони розглядають утворення ОТГ тільки у складі із сусідньою сільською радою.

Обговорення створення ОТГ із центром в Острозі
Обговорення створення ОТГ із центром в Острозі

 

Натомість Юрій Ягодка, голова Розвазької сільської ради, не заперечує можливості такого об'єднання.

Це прийнятний варіант для нашої сільської ради, адже наша рада це лише одне село. Мешканців у нас небагато, та й ми практично поруч із містом. Тому переваг цього об’єднання є чимало. Але головне слово за громадою села та депутатами, – пояснює Юрій Ягодка.

 

За повідомленням Офісу реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

 

Читайте також:

У області розглянули пропозиції Острожчини по створенню однієї ОТГ на території району

Децентралізація: Волосківці хочуть об`єднатися із Мощаницею

Дві ОТГ на Острожчині: за та проти

Депутати Сіянецької та Мощаницької сільських рад підтримали створення однієї ОТГ на території району

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024