Видалення простати (простатектомія). Показання до виконання операції

18 Березня 2024, 16:44
Видалення простати (простатектомія). Показання до виконання операції РЕКЛАМА 148
Видалення простати (простатектомія). Показання до виконання операції

Простата є найважливішим органом чоловічої репродуктивної системи, що відповідає за вироблення секрету для еякуляту та переміщення сперматозоїдів. Однак у низці ситуацій вона втрачає свої функціональні можливості, тому видалення простати (простатектомія) стає найбільш доцільним рішенням.

До хірургічного втручання вдаються після детального обстеження. Простатектомія поширена при виявленні таких патологій:

злоякісне переродження клітин – рак передміхурової залози;

втрата функцій простати внаслідок патологічного впливу;

гіперплазована передміхурова залоза.

У разі виявлення раку простати рекомендується на ранніх стадіях виконати її видалення, щоб зупинити онкологічний процес. Це необхідне рішення, але для чоловіків віком старше 60 років воно є оптимальним, адже вони не планують батьківство в майбутньому і можуть обійтися без цього органу.

Особливості видалення простати

Простатектомія – це хірургічне втручання, яке виконується лапароскопічним методом. Для доступу до передміхурової залози на черевній стінці виконують кілька проколів. Через них вводяться троакари, джерело освітлення і мініатюрна відеокамера для контролю операції.

Процес включає такі дії:

розміщення пацієнта на операційному столі, введення загальної анестезії та виконання проколів;

виявлення передміхурової залози і видалення прилеглих лімфатичних вузлів;

резекція ділянки уретри, що проходить через простату;

підшивання до шийки сечового міхура залишку сечовипускального каналу для забезпечення нормального виведення сечі;

виведення органу в ендомішку через один із проколів;

контроль операційного поля і зашивання проколів.

На проведення операції потрібно кілька годин, а після її завершення пацієнт лише кілька днів перебуває в стаціонарі під контролем лікарів. Більша частина реабілітаційного періоду проходить у домашніх умовах.

Відновлення після операції

Чоловіки бояться йти на операцію, бо не розуміють, як можна нормально жити без простати. Однак при дотриманні рекомендацій, що включають дієтичний раціон харчування, відмову від шкідливих звичок, утримання від фізичних навантажень, можна швидко відновити потенцію.

Статистичні дані демонструють, що за грамотного перебігу відновного процесу ерекція повертається в норму через 1-2 роки після проведення простатектомії. Чоловікові необхідно користуватися техніками вібростимуляції, активніше пробувати займатися сексом, і тоді повернення до нормального інтимного життя стає цілком реальним. Протягом реабілітаційного циклу слід регулярно навідуватися до лікаря і проходити контрольні огляди, щоб переконатися у відсутності рецидиву раку.

Джерело: сайт bilyak.com.ua

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024