У Музеї книги та друкарства Острога показують намальованих, виліплених і сфотографованих Енеїв

18 Березня 2024, 10:18
У Музеї книги та друкарства Острога показують намальованих, виліплених і сфотографованих Енеїв ФОТО, ВІДЕО 343
У Музеї книги та друкарства Острога показують намальованих, виліплених і сфотографованих Енеїв

У Музеї книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника Острога діє виставка «Парубок моторний: Еней очима сучасників». 

Її відкрили наприкінці лютого, присвятивши подію Міжнародному дню рідної мови. Варто відзначити, що ця виставка – не окремішня, а є другою частиною виставкового проєкту «Енеїда – енциклопедія українства».

На виставці представлені різножанрові роботи – ескізи театральних костюмів, витинанка, цифрова та крапкова графіка, графіка в стилі Naїveart, шарж, колаж, фотографії, дитячі малюнки, скульптура тощо. На них зображений головний герой «Енеїди» Івана Котляревського – Еней, той, який парубок моторний (відомий опис ще зі школи).

«Ми адресно зверталися до майстрів, до художників і просили представити нам своє бачення Енея, щоби ті роботи залишилися в нашій колекції… Насамперед ми хотіли поламати сприйняття образу Енея, яке у нас склалося», – розповіла завідувачка Музею книги та друкарства Світлана Позіховська.

На виставці представлені роботи художниць із Нетішина Алли Макарик та Юлії Борцової, вихованок художнього відділення Острозької школи мистецтв Аріани Зелінської, Дарії Романчук, Поліни Гусар, Евеліни Мазурик і Дарини Шишко, львів'янки Наталії Харів.

 Є цікава розписана скульптура «Іван Котляревський», яку з гіпсу виконав Євген Баран, а також оригінальне різьблення по грамофонній платівці – робота Олександра Гефтера.

Можна побачити в експозиції і фото, зокрема світлини актора Володимира Федінчука, який зіграв у Рівненському драмтеатрі ролі Енея, загинув на фронт російсько-української війни, а також Енея-сучасника. Таке ім’я має син відомого рівненського музиканта й художника, випускника Острозької академії, Юрка Журавля

Виставка «Парубок моторний» розташована на першому поверсі Музею книги. Її можна оглянути в робочі години закладу. А на сторінці музею у фейсбуці більше дізнатися про експонати та їхніх авторів.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024