Про цінні «Кобзарі» у колі друзів: в Острозі презентували частину «шевченківської колекції» Музею книги та друкарства

16 Березня 2024, 14:17
Про цінні «Кобзарі» у колі друзів в Острозі презентували частину «шевченківської колекції» Музею книги та друкарства ФОТО, ВІДЕО 667
Про цінні «Кобзарі» у колі друзів в Острозі презентували частину «шевченківської колекції» Музею книги та друкарства

15 найрідкісніших, найцікавіших колекційних видань «Кобзаря» Тараса Шевченка презентували у Музеї книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника Острога (ДІКЗО).

Подія відбулася у п’ятницю, 15 березня, за участі музейників, бібліотекарів, працівників сфери культури, а також гостей – переважно дарувальників.

Заспівом дійства стала композиція «Садок вишневий коло хати» на слова Тараса Шевченка, яку виконала викладачка Острозької школи мистецтв Оксана Скороход (акомпанувала їй директорка ОШМ Наталія Балаушко). Згодом у виконанні творчого тандему пролунала композиція «Плавай, плавай, лебедонько».

Розпочала презентацію завідувачка Музею книги та друкарства ДІКЗО Світлана Позіховська, яка  відзначила, що березень, як і травень, уважають Шевченківськими днями. Саме урочистим датам присвятили зустріч, яка стане першою з циклу презентацій фондів музею.

«Сьогодні ми зібрали тут друзів, бо музей немає змоги купувати експонати, але завдяки вам усім – друзям, дарувальникам – ми маємо можливість розширювати нашу колекцію «Кобзарів», – сказала Світлана Позіховська.

Світла Володимирівна також розповіла, що на сьогодні Музей книги і друкарства зібрав колекцію з 230 найменувань «Кобзарів» (самих книг дещо більше, бо деякі є в двох примірниках). До речі, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, що в Києві, має колекцію із 300 видань цієї книги. Отож, Острог практично доганяє столичну книгозбірню.

Говорила також Світлана Позіховська про сучасну російсько-українську війну, згадувала полеглих краян. «Хлопці стоять задля того, щоб ми могли працювати, зберігати нашу історію, передавати її нашим дітям», – резюмувала доповідачка.

Опісля Світлана Позіховська зробила короткий екскурс в історію видання «Кобзаря», зокрема розповіла про найперші примірники  цієї книги – прижиттєві видання.

«Цих видань у нас немає. Ми мріємо, що колись вони будуть. Я активно займаюся «Кобзарями» останні 15 років, і відповідно стежу за аукціонами. Так от, пів року тому останнє прижиттєве видання «Кобзаря»  1860 року продали з аукціону за 350 тисяч гривень. Це великі гроші за суперрідкісні видання», – поділилася Світлана Позіховська.

Після цього розпочалося представлення «Кобзарів» із колекції Музею книги та друкарства.

Спершу Світлана Позіховська розповіла про найстаровинніше видання з колекції музею – 1876 рік, Прага. Це був перший безцензурний «Кобзар» – перше закордонне видання, яке, зі слів досліджувачки, яке основою інших закордонних видань.

За допомогою мультимедійної презентації Світлана Позіховська представила ще 14 цінних книг. На слайдах музейниця демонструвала книги, ілюстрації до них, розповідала про персоналії – і видавців, і художників, і дарувальників.

Після презентації «Кобзарів» Світлана Позіховська зі старшим науковим співробітником Музею книги та друкарства Анатолієм Хеленюком (був лицетатором) провели аукціон. На торги виставили авторський вінок-оберіг, годинник із грамплатівки (майстер Олександр Гефтер), композицію «Бабовненятко», патріотичний календар, «кота в мішку», картину тощо. Присутні жваво торгувалися за лоти.

Вигравши торги, цікавими виробами поповнили свої колекції Олександр Корнійчук, Оксана Ситницька, Анна Мартинюк, Андрій Брижук та інші.

Світла Позіховська відзначила, що острозькі волонтери наразі проводять кілька великих зборів на вкрай необхідні воїнам речі, тож за підсумками аукціону музейники долучаться до добродійності.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024