«Все минає, а музика вічна»: відбувся конкурс пам’яті Леоніда Матюка

09 Травня 2018, 19:30
Конкурс пам'яті Л. Матюка 8223
Конкурс пам'яті Л. Матюка

В Острозі відбувся ІІ регіональний конкурс виконавців на струнно-смичкових інструментах пам’яті Леоніда Матюка. Уже другий рік поспіль за ініціативи Острозької дитячої школи мистецтв, викладачем по класу скрипки якої був Леонід Григорович Матюк, до Острога на конкурс з’їжджаються талановиті юні скрипалі з усього регіону.  Другий регіональний конкурс зібрав учасників 20-ти колективів з міст та селищ України: Харкова, Хмельницького, Рівного, Славути, Нетішина, Березного, Костополя, Млинова, Клеваню, Козина, Оженина та Острога.

2
Родина Матюків
Родина Матюків

Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

Урочисте відкриття та конкурсна програма  відбулись у суботу, 2 травня,  у актовій залі Національного університету «Острозька академія».

Зі словами глибокого почуття поваги до шанованої у нашому місті родини Матюків офіційно відкрила конкурс начальник відділу культури та туризму Острозького міськвиконкому Ольга Лозюк.

Я щиро дякую організаторам цього дійства та бажаю учасникам хороших виступів. Наш конкурс – це справжнє свято майстерної гри на скрипці, того чарівного процесу, якому все життя віддавався Леонід Григорович. І що важливо, він не лише прекрасно володів скрипкою, а мав ще неперевершений дар навчити та привити любов до музики, – наголосила Ольга Лозюк.

Також мелодією скрипки  та словами вдячності вітала усіх присутніх учениця Леоніда Матюка,  аспірантка кафедри історії світової музики Національної Музичної Академії України ім. П. Чайковського Марія Гвоздецька.

2
Учениця Леоніда Матюка - Марія Гвоздецька
Учениця Леоніда Матюка - Марія Гвоздецька

 

На згадку про пам’ятний день, з вдячністю за підготовку та участь колективів у конкурсі, всім керівникам вручили подяки та пам’ятні подарунки. Цю важливу місію, разом із директором ДШМ Наталією Балаушко, виконала заступник міського голови Оксана Ситницька.

Оксана Ситницька вітає учасників конкурсу
Оксана Ситницька вітає учасників конкурсу

 

Цьогоріч учасників з дванадцяти міст та селищ України оцінювало компетентне журі у складі: Наталії Аннєнкової – в. о. доцента кафедри скрипки Національної музичної академії України; Наталії Фещак – в. о. доцента кафедри струнно-смичкових інструментів НМАУ, кандидата мистецтвознавства, артиста симфонічного оркестру НФУ; Оксани Любарської – голови ПЦК «Оркестрові струнні інструменти» та викладача Рівненського музичного училища Рівненського державного гуманітарного університету; Юрія Чорнобая – викладача - методиста Рівненського музичного училища РДГУ; Лариси Єрусалимець – викладача відділу «Народна та інструментальна музика» Рівненського музичного училища;  Марії Гвоздецької – аспіранта НМАУ ім. П. Чайковського.

Члени журі
Члени журі

 

Конкурсна програма була поділена на два етапи під час яких виступали учасники колективів малих та великих форм: дуети, тріо, квартети та ансамблі. Острозьку дитячу школу мистецтв презентували учениці Інни Хмарук – Анна Лавренюк та Христина Яскульська (концертмейстер Вікторія Куфальська). Дівчата у дуеті виконали «Угорський танець» Й. Брамса та «Варіації» Н. Бакланова. Як зазначило журі, юні острожанки, як й інші  учасники конкурсу показали високий рівень виконавської майстерності.  Після  виступів усі охочі  мали нагоду стати учасниками майстер-класів та побувати у музеях міста.


 

За результатами виконання конкурсної програми журі виокремило 13 кращих виконавців серед дуетів, тріо, квартетів та ансамблів. Таким чином, було відзначено шість третіх місць, чотири других та три перших. Учениці Інни Хмарук посіли переможне друге місце. Окрім того, дует острозьких скрипальок разом із юним музикантом з Харкова Дмитром Тимохіним отримали премії від міського голови Олександра Шикера. Також, премією депутата Острозької міської ради Тараса Хмарука був відзначений ансамбль Оженинської ДШМ. Премію родини Матюків отримало інструментальне тріо з Хмельницького. Ансамбль з села Козин отримав премію від депутата міської ради Григорія Аршинова. Інструментальне тріо із Хмельницького отримало гран-прі конкурсу, а учасниця цього тріо – Ольга Дзивульська відзначена організаторами окремою нагородою.  

Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

2
Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

 

На завершення, зі словами вдячності за організацію великої музичної події пам’яті Л. Матюка виступив син Леоніда Григоровича – Сергій.

До скрипки я маю безпосереднє відношення, адже  саме тато  вчив мене грі на цьому інструменті.  Прослухавши усіх виконавців – був вражений рівнем виконання конкурсних творів учасниками. Уся наша родина щиро вдячна організаторам – викладачам школи мистецтв, за те, що започаткували цю подію, яка береже пам’ять про тата. Також ми вдячні учасникам, які приїжджають до Острога та беруть участь у конкурсі. Я впевнений, що наш тато щиро тішиться, що його справа та пам’ять про нього таким чином шанується, – підсумував Сергій Матюк.

Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

1
Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

1
Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

 

Коментарі
10 Травня 2018, 11:58
Хороший матеріал і фото.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39