Зграї собак у місті: в Острозі два роки не стерилізують вуличних собак

19 Лютого 2024, 19:00
Собаки в Острозі. Фото: Супільне.Рівне 781
Собаки в Острозі. Фото: Супільне.Рівне

Жителі Острога скаржаться на зграї вуличних собак у місті. З початком повномасштабного вторгнення РФ в громаді припинили виділяти гроші з бюджету на стерилізацію та щеплення безпритульних тварин. 

Суспільне.Рівне поспілкувалося з жителями Острога й волонтеркою, яка понад десять років опікується безпритульними тваринами в місті.

Місцева жителька Надія поскаржилася, що в місті немає притулку для тварин. Через його відсутність, зі слів жінки, зграї безпритульних собак бігають вулицями й становлять небезпеку для людей:

«На мою думку, потрібно забезпечити якийсь заклад для безпритульних тварин, щоб із ними займалися, так само, щоб вони по місту не бігали зграями». 

Собаки в Острозі. Фото: Супільне.Рівне
Собаки в Острозі. Фото: Супільне.Рівне

Острожанка Галина розповіла:

«У мене є старша дитина, її собака за ногу вкусила. У нас є підприємці, які їх навіть стерилізують, дають кошти на стерилізацію, але виходить одного дня тих простерилізували, на другий – десять собак знову підкинули». 

Волонтерка Марина Мартиросян десять років займається прилаштуванням, стерилізацією й чипуванням безпритульних тварин у місті. Зараз у неї вдома 20 безпритульних тварин: 18 собак, і двоє котів:

«Я беру стареньких тварин з вулиці, які вже просто помирають. Везу їх в клініку, лікую і вони в мене доживають. У мене дожило вже багато тварин, гарно дожили, спокійно, в теплі, з їжею і в турботі».

Волонтерка Марина Мартиросян. Фото: Супільне.Рівне
Волонтерка Марина Мартиросян. Фото: Супільне.Рівне

Зі слів волонтерки, нині їй складно опікуватися безпритульними тваринами:

«Нам потрібне приміщення, потрібно, щоб якісь фонди підключилися – і будемо всі разом працювати».

На стерилізацію й вакцинацію вуличних собак та котів у 2024 році депутати Острозької міської ради передбачили 100 тисяч гривень. Це зробили в рамках Програми врегулювання чисельності безпритульних тварин на території тергромади на 2021-2025 роки. 

Гроші на стерилізацію та вакцинацію тварин не виділили у зв'язку із воєнним станом, повідомила начальниця інспекції з благоустрою міськради Катерина Хлівна

Вона додала, що з тієї ж причини облаштувати притулок для тварин у місті наразі не є можливим:

«Зараз місцевий бюджет не в змозі виділити такі кошти, щоб проводити стерилізацію безпритульних тварин. Можемо тільки співпрацювати зі спеціалістами, з волонтерськими організаціями, щоб вони проводили стерилізацію безпритульних тварин». 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024