Острог: невідомі розгромили могилу равина Магарша

02 Травня 2018, 12:47

В Острозі невідомі розгромили могилу равина Магарша. Подія трапилася у ніч із 27 на 28 квітня.

У святині вибиті вікна та розкидані священні книги. Про це повідомляє Едуард Долинський, директор Українського єврейського комітету на своїй сторінці.

Поліцію на місце події викликала Валентина Стаховська, а відповідну заяву написав Григорій Аршинов, представник єврейської громади Острога.



 

Зараз  тривають слідчі дії. Сам Григорій Аршинов уважає, що те, що сталося не прояв антисемітизму, а найімовірніше, випадковий акт вандалізму певних асоціальних осіб.

У поліції факт підтверджують, однак подробиць наразі не розголошують.

Ця могила має дуже велике значення не тільки для євреїв України, але й усього світу. Бо це була всесвітньо відома людина, видатний релігійний діяч і вчений. Це – гордість. Те, що трапилось – кримінальний злочин, винні мають бути покарані. Також місцева громада, в тому числі християнські лідери, мають засудити такі дії як злочинні та неприйнятні, – коментує Едуард Долинський, директор Українського єврейського комітету.

Григорій Аршинов додає, що равин Магарша надзвичайно важлива постать, адже він був одним із останніх коментаторів Талмуду (Вавілонського).


 

На зображення правіше від центру є зміст. Під буквою א Шломо Лурьє острозький рабин, похований в Любліні. ב ג – Самуїл Едельс Махарша. Автор цієї частини той, хто похований в Острозі, – пояснює пан Григорій.

 

Довідка:

Самуїл Едельс, відомий як Магарша (скорочення від Море(й)ну га-рав рабі Самуель Едельс – івр. Наш наставник та учитель рабин Соломон Едельс), народився в Познані у 1555 (або в Кракові у 1565), де закінчив гімназію та Ягеллонський університет. Володів широкими знаннями з філософії та астрології. З раннього дитинства вивчав Талмуд та коментарі до нього, брав участь у створенні єшиви (єврейського навчального закладу) в Кракові та викладав філософію.

В 1592 р. переїхав у Холм рабином, а 1594 р. призначається головним рабином Любліна і ректором місцевої школи рабинів. У 1599 р. переїхав до Острога, де отримав посаду головного рабина та був обраний ректором школи рабинів при Острозькій головній синагозі. Вона стала провідною в Європі, а її ректор — лідером талмудистів. За ініціативою Едельса в Острозі була заснована друкарня, яка успішно працювала понад 200 років та була закрита в 1832 у зв'язку з тим, що там друкувались матеріали польських повстанців. За свої кошти Едельс в 1611—1612 роках відремонтував синагогу та прибудував до неї жіноче відділення (бабинець), що перетворило синагогу на найбільшу на Волині. Протягом багатьох століть найбільша синагога Острога носить ім'я Едельса.

Помер в Острозі 1632 року та був похований на місцевому єврейському кладовищі у спеціально побудованому пантеоні. Його могила є місцем паломництва для євреїв зі всього світу.