В Острозькій академії говорили про Україну в постчорнобильському дискурсі

27 Квітня 2018, 16:23
2737

Студенти Острозької академії обговорили суспільно-політичну й літературно-культурну ситуацію в Україні в контексті постчорнобильського дискурсу.

Захід «Чорнобильська Мадонна. 1986» відбувся в стінах університету в четвер, 26 квітня, і був присвячений річниці трагедії на Чорнобильській атомній електростанції.

Під час заходу, названого за однойменним твором І. Драча, студенти переглянули художньо-документальну стрічку про Чорнобиль, ознайомилися з творами української літератури, присвяченими Чорнобильській зоні та постраждалим від катастрофи.

Ольга Юрчук розповідає про передумови Чорнобильської трагедії
Ольга Юрчук розповідає про передумови Чорнобильської трагедії

 

Поки жива пам’ять, її варто плекати, відсуваючи на другий план увесь пережитий біль, – каже Олександр Подвишенний, один із організаторів вечора пам’яті.

 

Загалом основну частину заходу учасники присвятили розмові про постчорнобильський дискурс (за визначенням Тамари Гундорової) у суспільно-політичному й літературно-культурному житті України після 1986 року.

Учасники зачитали фрагменти одного з першого творів, присвячених Чорнобильській трагедії («Дорога на Чорнобиль» Б. Олійника), окреслили літературно-критичний і політичний контекст написання тексту. Також пригадали вірші й поеми Івана Драча, Ліни Костенко, місцевих авторів.

Олександр Подвишенний говорить
Олександр Подвишенний говорить

 

Також Олександр Подвишенний розповів, що сьогодні в Острозі мешкає 14 осіб, які безпосередньо брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024