В Острозькій академії науковці з України й Туреччини обговорюють питання релігії

24 Квітня 2018, 13:07
3049

Науковці з Ерзурумського університету ім. Ататюрка (м. Ерзурум, Туреччина) завітали до Острозької академії, аби обговорити питання релігії в сучасному світі.

Міжнародний симпозіум, присвячений питанням співвіднесення ісламу, християнства та інших релігій, відкрився в НаУОА у вівторок, 24 квітня.

З вітальним словом виступив Максим Карповець, в.о. декана гуманітарного факультету, який у подальшому модерував зустріч.

1
Петро Кралюк і Максим Карповець вітають присутніх на симпозіумі
Петро Кралюк і Максим Карповець вітають присутніх на симпозіумі

 

Петро Кралюк, професор НаУОА, виступаючи перед присутніми, наголосив, що так уже склалося, що про Туреччину в Україні, так само, як і про Україну в Туреччині, знають мало. Хоча насправді між країнами багато спільного, адже впродовж багатьох століть між державами існували культурні зв’язки.

Нам є чому повчитися в Туреччини і в культурному, і політичному, і економічному аспектах, – уважає Петро Михайлович.

1
Виступає Петро Кралюк
Виступає Петро Кралюк

 

З-поміж гостей першого до слова запросили Синана Оге (Sinan Öge), декана факультету теології Ерзурумського університету ім. Ататюрка.

1
Говорить професор Синан Оге
Говорить професор Синан Оге

1
Говорить професор Синан Оге
Говорить професор Синан Оге

 

Географічно ми дуже далекі, але надзвичайно близькі по серцю. Ми проводимо цей симпозіум, щоб стати ще ближчими науково й по духу, – каже професор із Туреччини.

Доповідь науковця стосувалася необхідності вивчення ісламу в сучасному світі, адже на думку Синана Оге, іслам – обширна релігія, побудована насамперед на філософії. Загалом доповідач зауважив, що всі світові релігії мають багато спільного:

Основа релігії – взаємини людини з Богом (Аллахом). Бог хоче, щоб люди жили щасливо, – це основний принцип релігії. А її основне покликання – пояснити людям їхнє призначення на землі, – узагальнив професор.

Він також розповів, що в сучасному світі було б дуже доречно перейняти одну з головних істин ісламу: усі люди, усі нації – рівні, ні одна людина не повинна вивищуватися, владарювати над іншою.

Синан Огли додає:

У сучасному світ з’явилися нові ідоли. Люди стали матеріалістами. Те, як живуть сучасники, можна узагальнити як «Мої бажання – мій бог».

Пізніше перед студентами виступив Мехмет Даг (Mehmet Dağ), який говорив про протистояння ісламської думки з єврейською та християнською думками на прикладі Андалусії.

1
Виступає професор Мехмет Даг
Виступає професор Мехмет Даг

 

Згодом на симпозіумі виступлять представники Острозької академії Петро Кралюк та Микола Зайцев.

Також заплановане підписання договорів між Острозькою академією  та Ерзурумським університетом ім. Ататюрка

Виставка книг, присвячених ісламу
Виставка книг, присвячених ісламу

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024