В Острозі грали «Що? Де? Коли?» та збирали кошти на підтримку ЗСУ

19 Грудня 2023, 11:21
В Острозі грали «Що? Де? Коли?» та збирали кошти на підтримку ЗСУ 1055
В Острозі грали «Що? Де? Коли?» та збирали кошти на підтримку ЗСУ

Зустріч друзів, інтелектуальну гру «Що? Де? Коли?» та збір коштів на підтримку Збройних сил України (ЗСУ) організували та спільно провели Острозька школа мистецтв (ОШМ, до речі, ініціатор), Державний історико-культурний заповідник м. Острога (ДІКЗО) та Національний університет «Острозька академія» (НаУОА).

Захід провели в п’ятницю, 15 грудня. Про перебіг дійства для Район. Острог та газети «Замкова гора» розповіли організатори події.

Традиційно перед початком інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?» присутні багато спілкувалися, смакували каву, чай, тістечка, купляли сувеніри в острозьких волонтерів, підтримуючи ЗСУ, фотографувалися, оглядали картини, які експонують в підземній галереї НаУОА. Звучала приємна музика.

Директорка ОШМ Наталія Балаушко запросила всіх до однієї із зали підземної галереї. Там заздалегідь був встановлений стіл зі дзиґою для гри, стільці. Були також різні предмети та телевізор, які активно використовували під час заходу. 

 

Очільниця ОШМ говорила про тему зустрічі друзів, дякувала ЗСУ за можливість провести цей захід, волонтерам, організаторам, учасникам заходу, які прийшли, щоб узяти в ньому участь, ведучому гри, бажала присутнім приємного вечора та ін.

 

Анатолій Хеленюк представив гравців. Це були Тарас Хмарук (капітан), Наталія Гриник-Антонюк, Роман Мороз, Ольга Стецюк, Оксана Ситницька та Денис Сергієнко. Перед першим запитанням ведучий ознайомив присутніх із правилами гри.

 


«Гра була непростою для знавців. Вони йшли, так би мовити, впритул, у рахунку, даючи правильні та неточні відповіді. Й усе ж гра завершилась із рахунком 6:5 на користь інтелектуалів. Після п’ятого запитання була перерва. Під час неї виступали викладачі та викладачки ОШМ. Це був ансамбль скрипальок (Інна Хмарук та Юлія Бобанич, концертмейстерка Наталія Балаушко), гурт «Оstroh band» із вокальним ансамблем викладачок (Оксана Скороход, Діана Свідерська, Юлія Гефтер та Тетяна Єсіпова). Інтернет-магазин «Шпилька», завідувачка організаційного відділу виконкому Острозької міської ради Оксана Веруцька та кав’ярня «Спочатку кава» реалізовували свої товари, в тому числі пропонували різні смаколики та каву», – зазначила Наталія Балаушко.

 

Очільниця ОШМ також розповіла, що на ярмарці охочі могли придбати розмальовані гільзи. Їх майстерно оформили учениці відділення для дорослих мистецької художньої студії ОШМ Тетяна Андрощук, Леся Трифонюк, Людмила Шевчук і викладачка згаданої студії Наталія Павлюк. Присутні охоче купляли, чим донатили на підтримку ЗСУ.

На аукціон, який, до речі, проводила Наталія Балаушко, свою роботу надала Оксана Веруцька. Це був креативний і майстерно виготовлений великий годинник. Депутат Острозької міської ради Василь Юзепчук запропонував на аукціон тубус, в якому раніше транспортували бойовий снаряд. Також були продані сплавлені боєприпаси, які були підібрані біля підбитої ворожої техніки та бронеплила із ворожого бронежилета. Їх передали наші воїни із зони воєнних дій.

На благодійному аукціоні також була продана велика й мала розписані гільзи. Їх підготувала Тетяна Андрощук. Вона також для аукціону надала колекцію марок, присвячених російсько-українській війні. За роботу та надану для аукціону колекцію Наталія Балаушко висловлювала щиру подяку Тетяні Андрощук.

«Загалом під час заходу було зібрано 20230 гривень. Це кошти з благодійної скриньки, аукціону та ярмарки», – зазначила Наталія Балаушко.

У порівнянні з минулим роком були й нововведення. Зокрема, в цьому сезоні ввели нове правило – допомога Мудреців. Магістри клубу «Що? Де? Коли?» отримали право один раз за гру скористатися допомогою Мудреців. Вони також допомагали визначитися у спірних питаннях під час гри. Наприклад, чи варто зараховувати відповідь знавців, чи надати додаткову хвилину і таке інше. За словами Наталії Балаушко мудрецями обрали шанованих острожанок та острожанина: Ольгу Лозюк, Андрія Брижука та Тетяну Бороденко. Мудреці чудово справилися зі своєю роллю, – наголосила Наталія Балаушко під час нашого спілкування.

Анатолій Хеленюк розповідав, що гра «Що? Де? Коли?» проходила напружено. Перед останнім запитанням рахунок був – 5:5. Хоча був момент, коли знавці вели в рахунку – 5:3. За крок до перемоги (5:4) головні учасники гри не справилися із бліцом. У ньому, в першому ж запитанні, знавці не змогли розпізнати місце в Острозі, показане на старій фотографії.

«Одинадцяте запитання, так би мовити контрольне, було підготовлене науковицею НаУОА Анастасією Хеленюк. На екрані телевізора була показана картина, де жінка грала на старовинному музичному інструменті. Треба було його назвати. Перемогу знавцям забезпечила допомога залу. Заступниця директора ОШМ Інна Хмарук назвала інструмент ХVІ століття. Це був клавікорд», – розповідав Анатолій Хеленюк.

Ведучий гри також зазначив, що запитання від ДІКЗО стосувалися минулого Острога, іконопису та предметів із фондів заповідника. Один із предметів був у «чорному» ящику – це сейсмограф. До речі, здобути бал у свій актив допомогла Ольга Лозюк, яку обрали до складу Мудреців.

Запитання від ОШМ в переважній більшості стосувалися мистецтва, як сучасного так і давнього. Були запитання щодо історії рок-гурту «Metallica», великого піаніста сучасності та ін.

Після завершення гри «Що? Де? Коли?» виступала група «Вечірня школа». Присутні продовжили спілкування в дружньому колі, фотографувалися, обмінювалися думками щодо перебігу гри та багато іншого.

«Дякую Наталії Балаушко за запрошення на такий чудовий, затишний захід. Острозька школа мистецтв – ви неймовірні. Ви так багато робите для культурного розвитку нашого міста, що я не можу збагнути, як вам це вдається! Де ви черпаєте натхнення в цей непростий час? Я дякую за ті емоції, які ви подарували! Люблю вас!», – написала на своїй фейсбук-сторінці в суботу, 16 грудня учасниця заходу того дня в підземній галереї НаУОА Оксана Волощенко.

Схожих відгуків у фейсбуці я бачив кілька. Всі вони були схвальні. Це й не дивно, адже захід підготували, як кажуть, ґрунтовно, з душею, творчим підходом. І що дуже важливо й актуально сьогодні – збираючи допомогу для наших захисників.

«Що? Де? Коли?» по острозьки! Це завжди гарна історія з чудовими людьми і неймовірними емоціями! Вечір ерудованості, логіки, історії, мистецтва в компанії дружніх людей, які зібралися аби гарно провести час і допомогти зібрати кошти для наших військових, що дають нам такий шанс бути тут і зараз в безпеці… Ми провели прекрасний благодійний вечір! Неповторна дружня атмосфера, запитання – відповіді, харизматичний та невблаганний ведучий гри Анатолій Хеленюк, креативні та запальні музиканти Олександр Гефтер, Юлія Гефтер, Оксана Скороход, Наталія Галюк, Сергій Бережнюк, Юлія Бобанич, Інна Хмарук та багато інших, дякуємо вам за атмосферу! Це було мега», – зазначила на своїй фейсбук-сторінці учасниця гри Ольга Стецюк.

 

Світлини Юлії ГЕФТЕР

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024