В Острозі провели шаховий турнір пам’яті Йосипа Аршинова та заключний етап розіграшу кубка Рівненщини

05 Грудня 2023, 10:52
В Острозі провели шаховий турнір пам’яті Йосипа Аршинова та заключний етап розиграшу кубка Рівненщини 945
В Острозі провели шаховий турнір пам’яті Йосипа Аршинова та заключний етап розиграшу кубка Рівненщини

В Острозькому ліцеї № 1 провели ХХІ шаховий турнір пам’яті Йосипа Аршинова. Позмагатися за призи, поспілкувалися в колі друзів-суперників, згадати талановитого вчителя математики та палкого шанувальника шахів зібралося понад 50 спортсменів різного віку з Острога, багатьох міст і сіл Рівненщини та інших областей.

Традиційний, пам’ятний, без сумніву – високошанований на Острожчині спортивний захід провели в неділю, 3 грудня, передає кореспондент Район.Острог.

Після прибуття до Острозького ліцею № 1 учасники турніру реєструвалися, багато спілкувалися між собою. Коли організатори оголосили про офіційне відкриття змагань, майже всі шахісти, почесні гості та організатори зібралися в холі ліцею. Там ще задовго до стартової церемонії на столику були виставлені світлини Йосипа та Григорія Аршинових, корзина з квітами та нагороди для переможців турніру. 

Обабіч волонтерка дочка, на жаль, нині покійного Григорія Аршинова Ліза та дружина – Наталія розставили свій крам для реалізації на підтримку Збройних сил України (ЗСУ).

Розпочала урочисту церемонію відкриття турніру директорка Острозької дитячо-юнацької спортивної школи (ДЮСШ) Тетяна Слободян. Вона зазначила, що початок грудня в Острозі завжди знаменується проведенням шахового турніру пам’яті Йосипа Аршинова. Йому цього року виповнилося 100 років із Дня народження.

Присутні прослухали коротку, але змістовну інформацію про Йосипа Аршинова, його родину, цінності та пріорітети сім’ї, започаткування та проведення в нашому місті попередніх  двадцяти шахових змагань. Також було запропоновано хвилиною мовчання вшанувати пам’ять Йосипа та Григорія Аршинових і всіх захисників України, полеглих під час російсько-української війни.  

 

Оголосити про відкриття турніру запросили до мікрофона секретаря Острозької міської ради Тараса Хмарука. Він вітав присутніх шахістів, висловлював їм вдячність за участь, а спонсорам – за допомогою в проведенні заходу, організаторам – за підготовку дійства. Почесний гість та один із його меценатів також наголосив, що цей турнір став для Острожчини своєрідною візитною карткою.

«Нехай сьогодні переможе найкращий. Слава Україні! ХХІ шаховий турнір пам’яті Йосипа Григоровича Аршинова оголошую відкритим», – сказав під оплески присутні Тарас Хмарук.

Звучав Гімн України. Були названі почесні гості турніру. Це острозькі міські голови попередніх скликань (Тарас Пустовіт, Олександр Шикер), представники обласної влади, керівники установ та організацій Острожчини та Рівненщини.


Заступник голови Рівненської обласної ради Віталій Ундір вітав присутніх на турнірі, передав вітання від керівника обласного парламенту Андрія Карауша, дякував нашим захисникам і захисницям за можливість провести в теплій залі цей шаховий турнір та інші заходи.

«Дуже приємно, що сьогодні серед присутніх на турнірі є багато молоді. Перед відкриттям турніру я спілкувався із головою шахової організації Рівненщини і віцепрезидентом Всеукраїнської асоціації шахів Володимиром Ковальчуком говорили про розвиток шахів та залученням до занять та турнірів дітей. Хай сьогодні переможе найсильніший. Ще раз вас зі святом. Слава Україні!», – сказав Віталій Ундір.

Уже згаданий у попередньому абзаці Володимир Ковальчук дякував усім, хто розвиває шахи на Острожчині, Григорію Аршинову – за започаткування турніру, організаторам – за підготовку змагань.  

   Право покласти корзину з квітами на могилу Йосипа Аршинова було надано Тарасові Пустовіту. Присутні переглянули короткий фільм про родину Йосипа Аршинова. Він створений за пропозицією Тараса Хмарука «Town Image Studio». 

 

 

Поет і бард, член Національної спілки письменників України Юрій Матвійчук виконав пісню про війну «Я ще маю бути!». Ведуча урочистої церемонії відкриття Тетяна Слободян назвала організаторів, меценатів і спонсорів турніру. Завдяки їм, до речі, шахісти отримали сувенірну продукцію, яка нагадуватиме про ХХІ турнір пам’яті Йосипа Аршинова. Її вручали помічники організаторів – діти молодшого шкільного віку та дошкільнята. 

Подяку від Острозької міської ради було вручено багаторічному головному судді турніру Миколі Колюху. Після того спортсменів запросили до їдальні ліцею, де відбулося оголошення регламенту турніру та жеребкування першого туру.

 

 

Після проведення дев’яти турів за швейцарською системою, за правилами швидких шахів, організатори та судді підбили підсумки. Для відзначення переможців та номінантів усіх знову запросили в просторий хол ліцею.

 

Ведуча церемонії нагородження Тетяна Слободян привітала присутніх із завершенням змагань. Вона, виконувач обов’язків начальника відділу молоді та спорту виконкому Острозької міської ради Дмитро Білюк, Тарас Хмарук, Тарас Пустовіт, Володимир Ковальчук, Ліза та Наталія Аршинові вручали медалі, грамоти та кубки.

Спершу грамотою було відзначено найстаршого за віком шахіста турніру – Валерія Бриля 1941 року народження з Оженина. Аналогічну відзнаку, як наймолодший спортсмен змагань, отримав дев’ятирічний Остап Мелещук із Рівного.

 Серед дітей найвище місце зайняв у підсумковій турнірній таблиці 2009 року народження Олесь Данилюк (17 місце, 5 очок). Друге й третє місця, відповідно, посіли Захар Боришкевич і Григорій Федась. Іншим дітям, учасникам турніру були вручені від організаторів солодкі подарунки.

Серед жінок перемогла (посіла найвище місце в підсумковій турнірній таблиці) юна, 2016 року народження Божена Шевчик. Призерами були – Анастасія Гринчук і Дарина Ковальова – усі з Рівного.

За активну участь були відзначені ветерани турніру. В цій номінації грамоти отримали: Олександр Іванов із Нетішина, Олексій Дрозд і Павло Єпік із Клеваня.

Перше місце серед шахістів Острожчини (жителів та уродженців) зайняв Олексій Лісовський (набрав 5,5 очок). Другим фінішував Валентин Шаранський, а третім – Юрій Адаменко (обидва – по 5). Їм були вручені відповідного ґатунку медалі, грамоти, а чемпіону ще й кубок.

Найбільше очок (вісім із дев’яти можливих) набрав Володимир Янюк із Шепетівки. Призерами ХХІ турніру, відповідно, стали Андрій Кудрик (7,5) і Роман Боришкевич (6,5). Також грамотами були відзначені за четверте – п’яте місця Олександр Петренко та Олександр Кохно (по 6,5 очок) – всі рівняни.

Після завершення церемонії нагородження гучними аплодисментами всі присутні подякували головному судді турніру Миколі Колюху та більшість учасників разом сфотографувалися.

 

«Щиро дякую всім, хто долучився до проведення ХХІ шахового турніру пам’яті Йосипа Аршинова. Сьогодні провести на високому організаційному рівні подібні змагання, які до речі, були ще й завершальним етапом цьогорічного розиграшу Кубка Рівненської області з шахів, дуже важко, або й не можливо. Тож дякую меценатам: Наталії та Єлизаветі Аршиновій, Тарасу Пустовіту, Олександру Шикеру, Острозькому міському голові Юрію Ягодці, Тарасу Хмаруку, Олександру Корнійчуку, депутатам Острозької міської ради – Володимиру Степанюку, Олександру Олішевському, Івану Ткачуку, Оксані Ситницькій, Вадиму Бондарчуку; спонсорам і партнерам: Управлінню у справах молоді та спорту Рівненської обласної військової адміністрації (начальник Віталій Ліпський), Рівненській обласній федерації шахів (Володимир Ковальчук), піцерії «Маестро» (Володимир Степанюк), ТОВ «Рибацька артіль», магазину «Лілея» (Людмила Конащук), ТОВ «Острозький завод мінеральної води», Острозькому ліцею № 1 (Руслана Лазарчук), Роману Свинарчуку, ТОВ «Замкова гора» (Іван Глушман), інтернет-ресурсу «Район. Острог», гурту «Вечірня школа» (Наталія Балаушко), Острозькій ДЮСШ (Тетяна Слободян), «Town Image Studio» (Андрій Молюський), Наталії Максимчук, Іванні Білюк та Олександру Юрчуку. Від організаторів та учасників турніру бажаю всім добродіям найскорішої перемоги України в теперішній війні, настання справедливого миру, міцного здоров’я, сімейного щастя, успішної роботи, благополуччя та достатку», – сказав для Район.Острог та газети «Замкова гора» один із головних організаторів змагань Дмитро Білюк.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024