Мистецтво оживляє пам’ять: в Острозі відкрили виставку про Голодомор

21 Листопада 2023, 20:50
Мистецтво оживляє пам’ять: в Острозі відкрили виставку про Голодомор 599
Мистецтво оживляє пам’ять: в Острозі відкрили виставку про Голодомор

В Острозі демонструють виставку «Голодомор» дизайнерки візуальних комунікацій, мисткині Юлії Федорович.

Експозицію в Острозькій академії відкрили 21 листопада

Проєкт називається «Голодомор» із закресленими буквами «о». У цьому Юлія Федорович втілила своє бажання показати, наскільки масово помирали люди у той час.

Мисткиня за допомогою серії з десяти плакатів розповіла історію Голодомору. Кожен із них відображає передумови, наслідки чи перебіг періоду геноциду українського народу 1932–1933 років, організованого радянською владою на чолі зі Сталіним.

«Мовою мистецтва можна говорити про складні речі. В музиці ми реагуємо на звук, у літературі – на слово, а в художньому мистецтві – на візуальний образ. А коли споглядаємо на виставку Юлії Федорович, бачимо графіку. Це той випадок, коли чіткими й лаконічними символами пояснені важкі речі. Кожен плакат – це ціла історія. Це глибоке осмислення певного етапу Голодомору», – розповіла директорка Музею історії ОА Анастасія Хеленюк.

«Проєкт Юлії дає змогу поглянути на питання проблеми Голодомору з нового боку. Це не урок історії, де ти слухаєш нудну інформацію, яку можеш навіть не запам'ятати. Вона в анімованому форматі коротко і змістовно розповіла про трагедію. Низький їй уклін, що доносить це до людей», – студентка Острозької академії Дарина Лушпіган

Анастасія ПОПЕРЕЧНА

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024