Як розуміти примітивізм дізнавались під час мистецької лекції в НАУОА

07 Квітня 2018, 13:02
3602 Джерело: Сайт Острозької академії

У переддень  Великодня в  Національному університеті «Острозька академія» відбулася  мистецька лекція – «Примітивізм: складність простого».

В середу, 4 квітня, в Мистецькій галереї НаУОА  про це багатогранне  художнє явище говорили  директор Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк  та в.о. декана Гуманітарного факультету Максим Карповець.

Тиждень напередодні Великодня дуже важливий для кожного з нас. Це період  духовного очищення,  переосмислення, заглиблення у себе, роздумів про глобальні речі. І хоча тема нашої лекції і не торкається великодніх традицій, вона все ж має на меті допомогти слухачам емоційно  відпочити.  Усі ми знаємо, що мистецтво має терапевтичніі властивості, тому, поговорити про мистецтво – це дуже добра нагода переключитися із буденних справ, збагатитися емоційно та налаштуватися на світле свято, – зауважила Анастасія Хеленюк

Послухати про цікаве та подекуди провокативне явище у мистецтві зібралось багато охочих: студенти, викладачі , працівники університету та учні шкіл міста.

Аби сповна розкрити питання Анастасія Хеленюк у своїй частині лекції розповідала про зародження мистецтва як такого. Зокрема, вона закцентувала на творчості первісних людей: малюнках в печерах та скелях, що збереглись до сьогодні.  Аби зрозуміти, як первісна творчість вплинула на 20 ст., коли власне зароджується примітивізм як художній напрям, Анастасія Анатоліївна спробувала розкрити суть творчості первісної людини.  Максим Карповець продовжив розмову, аналізуючи  примітивізм у  20 столітті, коли він стає яскравим явищем авангардного мистецтва і навіть виокремлюється як мистецький напрям, лідером якого став  відомий французький митець Анрі Руссо.  Художню мову примітивізму використовували найвідоміші митці 20 ст. Зокрема, всесвітньо відомий Пабло Пікассо.  

Лектори наголосили, що використовувати термін «примітивне мистецтво» в негативному контексті не варто, адже це глибоке різностороннє явище, яке існує в мистецтві від епохи первісних людей до наших днів. 

Лекція була надзвичайно інформативною та інтелектуальною. Обом лекторам не лише вдалося розкрити суть проблеми та проінтерпретувати її, але і заохотити присутніх до роздумів і власних висновків.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024