Щоб робити новини, достатньо підійти до людей, – усний репортаж Марії Ковальової в Острозі

12 Вересня 2023, 19:09
З усним репортажем в Острозі побувала розслідувачка Марія Ковальова (ліворуч) 1890
З усним репортажем в Острозі побувала розслідувачка Марія Ковальова (ліворуч)

Продовжує роботу Прессклуб «Район.Острог», у межах якого у форматі усного репортажу відбуваються зустрічі з українськими медійниками.

У неділю, 10 вересня, до Острога завітала журналістка-розслідувачка, воєнна кореспондентка, яка працює для інформ-видань Київщини «Погляд» та «Інформатор БІГ» Марія Ковальова. Слухачами усного репортажу Марії Ковальової були мешканці Острозької громади, бібліотекарі, музейники, а також студенти спеціальності «Журналістика» Національного університету «Острозька академія» – загалом близько 40 осіб.

Розпочала зустріч координаторка Пресклубу «Район.Острог» Іванна Антонюк, яка представила гостю й коротко розповіла про проєкт і формат події.

«Усний репортаж – новий для України формат,  хоча у світі він дуже популярний. Загалом ми хотіли створити навколо нашого видання Район.Острог товариство, у межах якого комфортно спікулкуватися й пізнавати нове, зокрема з уст журналістів, які бувають у гарячих точках і бачать багато різного та доносять правду світові», – наголосила Іванна Антонюк.

«Для мене війна розпочалася в 2014 році, коли ми почали знімати перші журналістські розслідування, перші бої за Донбас. І це були найскладніші поїздки мої поїздки на той час. Пам’ятаю, ми приїхали перший раз у Піски. Щойно прилетів «Град», ми це все відзняли й тут оператор звертає увагу на дитину: «Там дівчинка йде. У рожевій курточці! Стріляють, а вона йде». І це було і дивно, і страшно водночас», – розповіла Марія Ковальова.

Згадуючи 24 лютого 2022 року, журналістка каже, що, розуміючи, що почалося повномасштабне вторгнення, насамперед зробила дві речі: облаштувала безпечне місце за правилом двох стін і винесла надвір стіл та ноутбук, щоб ловити зв’язок і оперативно інформувати читачів.

Журналістка провела в окупованій Бучі два тижні, опісля пішки покинула місто. І повернулася назад відразу після звільнення Київщини.

«У ті дні була просто навала іноземних журналістів – вони шукали історії і жахливі, якомога жахливіші, подробиці. І більшість із них треба було перевіряти. Я не кажу, що не було страшних злочинів. Щоб робити новини, достатньо було просто підійти до людей…», – ділиться Марія. 

Власне після початку повномасштабного вторгнення Марія з командою не просто їздить на фронт, а фіксує злочини росіян в Україні. Її команда займається найважчими випадками — зґвалтуваннями, катуваннями, навмисними вбивствами. Отож, чимало питань від аудиторії стосувалося саме того, як працювати з людьми, зокрема підлітками, які були свідками чи пережили насильство. Також ішлося про те, чим відрізняється воєнна журналістика часів АТО/ООС і повномасштабного вторгнення. Марія Ковальова наголосила на правилах, які допоможуть не розкривати даних військових і місць їхньої дислокації чи розташування техніки. «Завдання журналіста зберегти себе, зберегти команду й не нашкодити армії», – каже медійниця.

Частина бесіди стосувалася психологічного добробуту й емоційній стійкості журналістів у екстремальних умовах. Пані Марія відзначила, що надзвичайно важливо зберігати баланс робочого часу й часу відпочинку, мати хобі, домашніх улюбленців – те, на що можна переключитися.

 

Після зустрічі тривало неформальне спілкування гості Острога зі студентами та містянами. Зокрема, майбутніх журналістів цікавило, скільки відсотків воєнних злочинців покарано, чи багато відзнятого на фронті не потрапляє в ефір, чи підтримує кореспондентка зв’язки зі своїми героями та чим займається у вільний час.

Загалом усний репортаж від Марії Ковальової був інформативним, корисним для майбутніх журналістів і просто зацікавлених, адже показав зворотний бік професії і те, до чого варто бути готовим початківцям.

Від острожан Марія Ковальова отримала вже традиційний подарунок – синьо-жовтий стяг. Національний прапор згодом поїде з журналісткою в одну з гарячих точок.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024