В Острозькій академії запустили спецпроект кафедри культурології та філософії

24 Березня 2018, 10:12
5723

В Національному університеті «Острозька академія» розпочали реалізацію спецпроекту: експрес-курс відеолекцій «Культорологія».

Донести до широкого загалу інформацію про спеціальність, поставила за мету кафедра культурології та філософії НаУОА. Для цього, викладачі та аспіранти кафедри підготували спецпроект – експрес-курс відеолекцій «Культурологія».

Експрес-курс від викладачів кафедри культурології та філософії
Експрес-курс від викладачів кафедри культурології та філософії

 

Теми, які висвітлюються у відеороликах є різноплановими. Зокрема, з лекцій професора Миколи Зайцева можна отримати базове розуміння культури і культурології. Кандидат філософських наук Марія Петрушкевич порушує питання гендеру і феміністичних теорій. Максим Карповець, кандидат філософських наук говорить про мистецтво і естетику. А доктор філологічних наук Жанна Янковська розповідає про традиційну культуру українців та етнографію.

Багато сучасних європейських та американських університетів пропонують своїм студентам до прослуховування «Cultural Studies» - низку академічних дисциплін про людину, а також соціальні, політичні процеси в суспільстві. Знання і підготовка, яку отримують слухачі даних курсів за кордоном вважаються базовим і необхідними для цілісного розуміння сучасного світу і готовності до самореалізації в ньому.

 В Україні аналогом такої освіти є актуальна і популярна спеціальність «Культурологія», яка представлена майже в усіх класичних ВНЗ нашої держави.  Проте, в кожному університеті «Культурологія» має свою специфіку: різні спеціалізації,  теоретичний або прикладний напрям підготовки. В результаті складається парадоксальна ситуація, коли випускники однієї спеціальності є фахівцями в різних галузях!

Культурологія в НаУОА – це спеціальність за якою навчали студентів в стінах Острозької академії фактично відразу після її відродження. Перші випускники-культурологи, а це випуск 2000-го року, отримували напрямок підготовки «Теорія культури» й ставали фахівцями в галузі організації культури й відпочинку. Також диплом дозволяв працювати вчителями культурологічних дисциплін в школах, ліцеях, гімназіях.

  Станом на 2018 рік Культурологія в Острозькій академії має не одну а три (!) спеціалізації. Окрім теоретиків культури, тут готують спеціалістів вкрай актуальних і перспективних спеціалізацій -  «Кіберкультура» та «Крос-культурний менеджмент». Розповісти про кожний напрямок підготовки і найважливіші блоки дисциплін стало метою даного проекту.

 

  • Нам важливо, щоб наші майбутні студенти чітко знали, що вони отримають, обравши певну спеціалізацію. Наприклад, що кіберкультурологи – це колеги журналістів, які також стають фахівцями у галузі відеоблогінгу та творення інтернет-контенту. А студенти крос-культурного менеджменту – це майбутні маркетологи і  спеціалісти в PR сфері. Проект покликаний роз’яснити усі деталі і дати відповіді на можливі запитання,  – розповідає  куратор проекту – Ольга Шляхова.

 

Суть проекту і можливість участі в ньому:

Кафедра культурології та філософії запрошує усіх охочих прослухати експрес-курс відеолекцій «Культурологія». Він є доступний на офіційному YouTobe каналі Острозької академії в окремому плейлисті «Кафедра культурології  в НаУОА»

В період з 20 березня по 20 травня 2018 року усі слухачі відеолекцій мають можливість познайомитись з основами культурології та перевірити засвоєні знання, пройшовши 50 хв онлайн-тест з курсу «Культурологія», який складений на основі презентованих відео лекцій. Пройти тест можуть попередньо зареєстровані учасники (реєстрація на сайті olimp.oa.edu.ua). Після реєстрації – можна сміливо приступати до тесту  

Важливо, що по проходженню тестування, учасники можуть ознайомитись зі своїми результатами. Якщо результат є задовільний, можна отримати сертифікати про проходження курсу «Культурологія в НаУОА», де буде вказано їхній бал. Запит на отримання сертифікату надсилати на електронну скриньку організаторів – [email protected].

Отримання такого сертифікату – це надзвичайно приваблива пропозиція для учнів 10-11 класів загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв, а також студентів коледжів та професійно-технічних училищ. Річ у тім, що проектом передбачено, що в майбутньому, якщо учасник тесту стане студентом спеціальності «Культурологія» Національного університету «Острозька академія», бали даного сертифікату можуть бути зараховані в якості оцінки за виконання завдань самостійної роботи із навчальних курсів, тематика яких обговорюється у відеолекціях. Навчальна дисципліна, на якій можна застосувати даний сертифікат буде визначатись індивідуально в ході навчального процесу.

У такий спосіб організатори прагнуть максимально залучити молодь до самоосвіти і, одночасно, поінформувати абітурієнтів про оновлену, перспективну Культурологію.

Тож усіх охочих запрошено перевірити свої знання з «Культурології» - однієї із найраніших спеціальностей університету, й отримати можливість відвідати Острозьку академію – найстаріший вищий навчальний заклад в Україні і Східній Європі.

 

Контактна особа:  Шляхова Ольга Анатоліївна

Контактний телефон: 0987814764 з 9:00 до 17:00 год. (понеділок-п’ятниця)

Контактний e-mail:[email protected]

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024