Межиріч: на коронаційному стовпі оселилися лелеки

05 Липня 2023, 19:11
Межиріч: на коронаційному стовпі оселилися лелеки. Фото ілюстративне 609
Межиріч: на коронаційному стовпі оселилися лелеки. Фото ілюстративне

Облікуючи лелечі гнізда на Острожчині, працівники НПП «Дермансько-Острозький» виявили у полі поблизу села Межиріч  гніздо з лелеками, зведене на коронаційному  стовпі.

Ідеться про історичну пам'ятку,  збудовану ще 1779 року. Про це повідомили на сторінці парку у фейсбуці.

У XVIII столітті ікона Межиріцької Богородиці настільки прославилася, що її шанували і православні, і католики. Але католики, яким на той час належав Межиріцький монастир, вирішили, що було б добре її за всі чудеса, які вона творила, коронувати. Тож Папа Римський прислав для цього дві срібні корони з позолотою: на Богородицю й Ісусика. На коронування ікони мало приїхати дуже багато людей, тому й вирішили збудувати стовп, щоб біля нього надягнути корони на ікону. Ця пам'ятка збереглася й донині.

«Цілком імовірно, що лелеки відчувають позитивну атмосферу, яка панує довкола коронаційного стовпа, що має духовне та історичне значення для України. Вже не один рік вони в’ють на ньому гніздо. Ці птахи прикрашають собою навколишню природу, яка є великою цінністю для  планети і людства», – підсумовують на сторінці НПП «Дермансько-Острозький».

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024