Українка: експерти розповіли селянам про переваги децентралізації

18 Березня 2018, 14:39
4210

Про переваги децентралізації депутатам Української сільської ради розповіли спеціалісти Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Про її переваги, особливості бюджетних надходжень, терміни добровільного об’єднання громад, а також  про додаткові джерела наповнення бюджету об’єднаних територіальних громад депутатам Української сільської ради розповіли радники з питань децентралізації Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Михайло Шелеп та Василь Поліщук, повідомляє прес-служба Острозької РДА.

Участь в обговоренні взяли голова Острозької райдержадміністрації Богдан Турович та голова Української сільської ради Юрій Косінський.

Фахівці центру пояснили присутнім, які привілеї отримає територіальна громада, що буде утворена добровільно, адже вже у 2020 році відбудуться вибори до органів місцевого самоврядування, і на них усі мають піти у статусі об’єднаних територіальних громад. Також розповіли чимало нових аспектів, пов’язаних з повноваженнями та фінансовими перспективами ОТГ, а також розвіяли хибні уявлення про низку питань, пов’язаних з децентралізацією. Адже попри доступність інформації багато людей не розуміють переваг об’єднання та можливостей, які отримують ОТГ.

«Об’єднання – це необхідний процес, хотіли би ми цього чи ні – він всеодно буде. За один рік ми всього не зробимо, потрібно брати на себе відповідальність бути готовим робити і готовим чекати. В нас є можливість щось змінити на краще, бо той стан справ, який є сьогодні – незадовільний.  Але доки ми не зробимо доріг, жодна реформа – ні медицини, ні освіти, ні децентралізації , не знайде розуміння серед людей. Ось в чому річ», –  зауважив голова Острозької райдержадміністрації Богдан Турович.

За перспективним планом на Острожчині планується створення двох територіальних громад з центрами в Оженині та в Острозі. На сьогодні в Рівненській області утворено вже 25 об’єднаних територіальних громад та ще 3 чекають виборів. Загалом в Україні утворено 710 ОТГ, з яких 45 чекають на вибори, що відбудуться у квітні 2018 року.

Нагадаємо, що Центр розвитку місцевого самоврядування у Рівному був створений в травні минулого року за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Його завдання – це підтримка реформи децентралізації в області, надання консультацій, навчання щодо усіх процесів реформи та допомога створеним територіальними громадам.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024