Волосківці: у школі влаштували пункт прийому батарейок

17 Березня 2018, 12:20
6965

Батарейки стали частиною повсякденного життя чи не кожного. Вони сьогодні є незамінними в побуті,але разом з тим, несуть велику загрозу довкіллю, коли потраплять в ґрунт чи воду. Аби підняти рівень екологічної свідомості населення, учні та вчителі Волосківської ЗОШ І-ІІ ступенів організували акцію зі збору батарейок для подальшої їх утилізації.

Про шкоду батарейок та мету акції розповіла директор школи Лариса Кирилюк:

«Найчастіше люди викидають батарейки разом з побутовим сміттям і не задумуються,а можливо, і не знають, яку загрозу несуть батарейки для довкілля. А це дуже небезпечно, тому що тільки одна пальчикова батарейка забруднює 20 м кв. ґрунту, глибиною 5 м і на наступні 50 років цей ґрунт стає непридатний для сільського господарства через великий вміст важких металів. Крім того, одна батарейка забруднює 400 л води. З часом токсичні речовини, які виділяє батарейка, накопичуються в організмі людини та спричиняють різноманітні хвороби, в тому числі і онкологічні».


 

Якщо в містах є пункти збору, куди люди можуть здати відпрацьовані батарейки, то в селі їх простіше викинути разом з сміттям. Тому у школі виникла ідея – донести  інформацію про шкідливість батарейок  до якомога більшої кількості людей і в першу чергу до дітей.

«Так ми вирішили організувати безстрокову екологічну акцію, яку умовно назвали «Батарейки, здавайтеся!» Мета акції в першу чергу просвітницька. Ми виготовили багато інформаційних  плакатів, на яких інформуємо учнів школи, вчителів,  батьків про шкідливість батарейок для навколишнього середовища, про недопустимість  їх потрапляння у ґрунт, воду. А  по-друге, ми облаштували місце, куди всі бажаючі можуть принести відпрацьовані батарейки», - зазначила Лариса Юхимівна.

По мірі того, як ємкість буде заповнена, зібрані батарейки відвозитимуть в Острог, у пункт збору батарейок, для їх подальшої утилізації. Такі ж інформаційні плакати планують розмістити і в людних місцях, наприклад, в магазині,  і долучити до акції всіх жителів села.


 

«Акцією зацікавилися як дорослі, так і діти. За перші дні вже зібрано чимало відпрацьованих батарейок. Сподіваюсь , що такий захід підніме рівень екологічної культури населення та зробить нашу планету  хоч  трішки чистішою і безпечнішою для життя», - додала директор.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39