У Хорові на Острожчині в Свято-Петро-Павлівському храмі провели перше богослужіння українською мовою

07 Червня 2023, 12:49
У Хорові на Острожчині в Петро-Павлівському храмі провели перше богослужіння українською мовою 3172
У Хорові на Острожчині в Петро-Павлівському храмі провели перше богослужіння українською мовою

У Хорові на Острожчині громада Православної церкви України (ПЦУ) вперше з часу переходу з упц мп (у травні 2022 року) змогла зайти до місцевого Свято-Петро-Павлівського храму. Це відбулося 6 червня. До того часу колишній місцевий священик із групою жителів села, ярих прихильників московської секти в Україні, зачинивши храм і не даючи ключів, перешкоджали законній громаді молитися українською мовою. Ще минулого року хорівчани спорудили поруч із храмом, для захисту від дощу та палючого сонця, намет, і там проводили богослужіння.

Після того, як ми отримали свідоцтво про реєстрацію громади намагались зайти в храм. Нам перешкоджав це робити священик упц мп Деркач та його прихильники. Вони подавали позови в суди. Оскільки тривала судова тагянина, то ми не могли здійснювати активні дії. Коли суди закінчились, ми отримали розпорядження голови Рівненської військової адміністрації про передачу нам храму у власність. Приїхала державна комісія і за актом нам все передала. Це було минулого тижня. Минулого вівторка ми нарешті зайшли у свій храм. Провели там інвентаризацію майна та перше богослужіння української мовою. Наразі ми цілодобово чергуємо біля храму, – розповів для сайту «Район. Острог» та газети «Замкова гора»  Олександр Голік.

Я побував у середу, 7 червня, у храмі. Біля нього були люди, які розбирали навісну споруду над входом у церкву. Її спорудили прихильники упц мп й там проводили свої богослужіння. У храм я потрапив вільно. Він був відчинений. Член парафільної ради Володимир Шпичук розповів, що згодом розберуть і свій намет, де майже 9 місяців проводили богослужінння. Потреби в ньому тепер немає. Хорівчани молитимуться українською мовою в своєму храмі. Й це, на моє переконання, дуже добре.



Я зробив обстеження храму, атрибуцію всіх ікон та предметів, які є там та мають цінність. Ми провели інвентаризацію, подивилися, в якому стані приміщення. Воно потребує негайної реставрації, хоча б через те, що вони перекрили пінопластом та заштукатурили стіни, чого б не мали робити і за це вони мають нести кримінальну відповідальність. Адже це пам'ятка місцевого значення, – розповів член інвентаризаційної комісії Микола Бендюк.

Він зазначив, що вперше за 200 років у церкві провели богослужіння українською. Вона звучала в Петро-Павлівському храмі тоді, коли він належав греко-католикам. Церкву збудував Станіслав Малаховський. Після того в хорівський храм прийшов московський патріархат і з ним зайшла російська мова.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024