З Острога в останню дорогу провели воїна Андрія Семеновича

26 Травня 2023, 13:19
Похорон Андрія Семеновича Відео 6544
Похорон Андрія Семеновича

Острог і Нетішин об'єднала скорбота – міста-сусіди зустріли на щиті воїна Андрія Семеновича, який загинув у Бахмуті 11 лютого 2023 року.

Захисника України провели в останню земну дорогу в п'ятницю, 26 травня.

Спершу воїна, водія кулеметного взводу стрілецької роти стрілецького батальйону в/ч А 1556, зустрічали на Хмельниччині. З квітами і прапорами жителі Нетішина зустріли Андрія Семеновича на в'їзді в місто. Також на центральній площі міста-супутника ХАЕС відбулося прощання. Участь у скорботній події взяли побратими воїна, священнослужителі, міський голова Нетішина Олександр Супрунюк і чимало жителів міста.

Опісля траурний кортеж рушив до Острога, де Андрій Семенович працював останніми роками. У цивільному житті він був викладачем Національного університету «Острозька академія», де раніше навчався і захистив кандидатську дисертацію. Крім того, в Острозі загиблий мав невеликий бізнес.

На майдані Свободи прибуття воїна чекали представники міської влади, зокрема очільник Острога Юрій Ягодка і його заступник Олександр Харчук, колеги з Острозької академії, однокласники й одногрупники, численні містяни, а також духівництво, зокрема благочинний церков УПЦ Олександр Максимюк та інші священники й хор Свято-Воскресенського собору.

Зі сиренами прибув сумний кортеж. Зазвучала «Плине кача». Присутні опустилися на коліна

Духовий оркестр виконав Гімн України. Опісля прозвучав сумний вірш про воїна, якого чекають удома дружина з донечкою, а також матір, але його забрала війна...

Зі словами співчуття звернувся до родини й усіх присутніх Олександр Максимюк, який підкреслив, що Андрій – герой, який загинув, рятуючи побратимів. 

«У житті завжди є місце для подвигу. І цей новітній подвиг творять наші воїни, наші захисники, які кладуть на вівтар перемоги найдорожче – своє життя. Сьогодні у Свято-Воскресенському храмі відспіваємо героя, який повертається додому, до храму, де молився, вінчався, де складав пожертву на дзвони... І ці дзвони жалобним передзвоном зустрінуть його», – сказав священнослужитель.

Юрій Ягодка зауважив, що Андрій Семенович – 56 офіційно підтверджений загиблий із Острозької громади з лютого 2022 року. І нині ще одна родина в громаді отримає сумну звістку...

«Найкращі сини й дочки йдуть до небесного війська, віддавши життя за це синє небо, за спів пташок... Шлях Андрія додому був ой яким довгим... Але ми, вся Україна, показуємо, що вміємо чекати й шанувати наших воїнів!», – наголосив Юрій Ягодка.

Настоятель Студенсько-викладацького храму преп. Федора Острозького НаУО, професор Острозької академії Василь Жуковський виступив від імені колективу вишу. Василь Миколайович наголосив, що загиблий Андрій Семенович був фаховим науковцем, улюбленим викладачем, цілеспрямованим бізнесменом і просто доброю життєрадісною людиною.

«Боляче усвідомлювати, що цієї прекрасної людини не буде з нами. Андрій як науковець і викладач міг би залишатися в тилу. Але патріотична душа рвалася захищати Україну. І він пішов, і загинув. Ми знаємо зі Святого Письма, що ніхто не має більшої любові, як той, що душу свою віддає за інших. Нехай душа невинно вбитого Андрія Семеновича поселиться в місці світлім, у місці без жалю і скорботи», – підсумував Василь Жуковський.

Хор заспівав «Вічная пам'ять», а люди почали підходити до домовини, щоб попрощатися. У цей час усупереч прогнозам синоптиків почав накрапати дощ. Опади припинилися тоді, коли сумний кортеж рушив до Свято-Воскресенського храму нашого міста. Там відбулася заупокійна служба, до якої долучився настоятель церкви о.Віктор Земляний та інші священнослужителі.

Воїна похоронили з почестями на міському цвинтарі Нетішина. Там теж розташована своя Алея Героїв

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024