За таку музику померти не шкода: в Острозі виступив рок-гурт «Kozak System»

15 Травня 2023, 19:02
За таку музику померти не шкода: в Острозі виступив рок-гурт «Kozak System» ВІДЕО 2153
За таку музику померти не шкода: в Острозі виступив рок-гурт «Kozak System»

В Острозі у межах благодійного туру «Світло у темряві війни» виступив рок-гурт «Kozak System».

Вуличний концерт відбувся в неділю, 14 травня, на майдані Свободи. 

Перед концертом до глядачів звернувся секретар Острозької міської ради Тарас Хмарук. Він розповів, що захід організувала острозька волонтерка Анна Мартинюк, а також підкреслив, що концерт повинен об'єднати всіх задля допомоги воїнам Збройних сил України.

Виступ козаки розпочали композицією «Як відгримить війна».

«Саме з цієї пісні ми вирішили розпочати, адже багато людей запитують, коли закінчиться війна. І я розумію, що люди, які ставлять такі питання, не достатньо усвідомлюють, що відбувається. Більш ніж півтора року, триває мілітарна війна російської імперії проти України. Але ця війна точиться навіть не десять років, коли все почалося на Донбасі. Вона триває більше 350 років. Російська імперія веде тотальну війну проти українців, вона не хоче, щоб українці існували як незалежний народ. Це не війна за територію. Це війна за душі, за життя», – звернувся до присутніх Іван Леньо.

Музикант також додав, що з першими вибухами 24 лютого 2022 року до боротьби включилися всі: військові стали до зброї, а спортсмени, музиканти, робітники приєдналися до волонтерства. «Наш український народ став єдиним у своєму бажанні забити цвях у труну російської імперії. І такої можливості в нас більше не буде» – додав артист.

Концерт «Kozak System» в Острозі був ювілейним – гурт за час війни зіграв 145 концертів. І кожен із цих мистецьких заходів був безкоштовним.

«Кожен може знайти 5 хвилин, щоб допомагати армії. Є два шляхи. Ви або в ЗСУ, або для ЗСУ. Якщо живете в якійсь третій системі координат, перемога також настане. Але вона не буде вашою. І для тих, хто не може піти в армію, не може поїхати закордон і привезти авто чи дрона, ми придумали формат. Усі 145 концертів ми зіграли безкоштовно. Це наше служіння. Але ми возимо зі собою чарівну скриньку. І ви можете кинути туди кошти і внести свою лепту на безпілотник чи пікап», – заохотив до благодійності музикант.

Опісля прозвучала відома пісня «Подай зброю мені, брате». Острожани дружно підспівували. «Ми написали багато сумних пісень. Вистачило на це сили. І могли б написати ще більше, аби зафіксувати цю війну. Але співавтор композицій Гліб Бабич загинув як герой», – зауважив гурт. Усі присутні на площі під звуки метронома вшанували всіх загиблих хвилиною мовчання. 

Під час вуличного концерту гурт виконував легендарні пісні – «Біля тополі», «Декому краще даються приголосні», «Маніфест», «Азовсталь» тощо. Не обійшлося без творчих імпровізацій.

Наприклад, композицію «Біля тополі» козаки заспівали разом із наймолодшими слухачами, яких біля сцени було чимало.

А пісню «Не твоя» – з острожанкою Тетяною Поліщук, яка перед концертом зізналася артистам, що мріє заспівати з ними на одній сцені.

 

З-поміж багатьох воєнних і творчих історій Іван Леньо розповів про композицію «В Херсонці знов лунає українська пісня».

«Це був день радості, бо перед тим було багато біди. І коли наші хлопці звільнили Херсон, ми хотіли поїхати туди того ж дня. Але керівництво заборонило... І наша золота труба виявилася золотим пером (ідеться про Сергія Соловія). Він в автобусі написав слова і музику. Ми там же відрепетирували. І вийшовши на одній зі заправок під Житомиром прорепетирувати ще раз, зіштовхнулися з автобусом херсонців, які їхали в рідне місто, у якому не були рік. Грали для них...», – сказав Леньо.

У цей момент гурт запросив на сцену херсонців, загалом переселенців, аби разом заспівати пісню, присвячену цьому місту. Після виступу один юнак розповів, що вмикав музику  «Kozak System» у окупованій Каховці – за 500 метрів від ворожого блокпосту.

«За таку музику і померти не шкода», – емоційно підсумував мовець.

Юнак, який вмикав
Юнак, який вмикав "козаків" окупантам

[img]V-OSTROZI-KOZAK-SYSTEM-SPIVALI-PRO-VIYNU-Y-LYUBOV-TA-ZBIRALI-GROSHI-NA-ZZSU__646234f3ebcdd.jpg[ /img]

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024