На Острожчині планують побудувати мінізавод

10 Травня 2023, 13:33
На Острожчині планують побудувати мінізавод 4286
На Острожчині планують побудувати мінізавод

Про співпрацю влади, бізнесу та закордонних інвесторів, вирощування, зберігання та перероблення ягід, будівництво мінізаводу для їх заморожування на Острожчині говорили під час зустрічі в міській раді. 

Вона відбулася в понеділок, 8 квітня. Того дня до Острога завітали гості з далекого закордоння – члени місії Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), представники «IFOAM – Organics International», команда програми «Органічна торгівля заради розвитку у Східній Європі «OT4D».

Захід розпочав міський голова Юрій Ягодка. Він привітав гостей на Острозькій землі, представив присутніх своїх заступників та інших працівників апарату Острозької міської ради. Це були: перший заступник міського голови Михайло Кирийчук, заступники міського голови Ольга Логвін, Олександр Харчук, начальниця відділу проєктної та інвестиційної діяльності Ольга Стецюк. Також був присутній генеральний директор компанії «Дедденс агро», «Ріттер біо агро» Віктор Щербачук та менеджер проєкту Костянтин Січной.

Національна координаторка «OT4D в Україні» Катерина Шор представила гостей Острога. Це були: співробітник державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) Сілван Хунгербюлер, директор зі співробітництва посольства Швейцарії в Україні Андреас Хубер, його заступник Віктор Шуткевич, місцевий керівник програми швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) Ігор Кравченко, координаторка органічного компонента програми «QFTP» Наталія Прокопчук, координаторка компонента «Молочний сектор» програми «QFTP» Ірина Висоцька.

Юрій Ягодка розповів гостям: про Острожчину, згадував князівський рід, славетну Острозьку академію, прекрасні краєвиди в межах Національного природного парку «Дермансько-Острозький», розвинений туристичний потенціал; про досягнення нашої громади, зокрема, що Острог має багато міст побратимів за кордоном, а також, що наше місто є Молодіжною столицею України 2022 року, що наша громада перемагала в багатьох конкурсах проєктів, зокрема, україно-швейцарському – «Розвиток органічного ягідництва в об’єднаних територіальних громадах Рівненської області» та бере участь у багатьох міжнародних програмах. Також було окреслено стратегічні цілі сталого економічного розвитку та виробництва.

Під час зустрічі виступали згадані вже Віктор Щербачук, Костянтин Січной, Ольга Стецюк, Михайло Кирийчук,  Сілван Хунгербюлер. Вони говорили про співпрацю влади та бізнесу, про різні проєкти, в тому числі й щодо органічного землеробства, міжнародної співпраці та багато іншого.

Гостям показали короткий відеофільм про Острожчину, демонстрували на великому екрані презентацію Острожчини із численними світлинами, цифрами та графіками.

Після сорокахвилинного спілкування гостям показали поля з органічною малиною та територію, де планують збудувати мінізавод для заморозки 60 тонн ягід. Його мають намір розмістити на території занедбаного тепер підприємства в одному зі сіо Острозької громади.

Для цього вже ухвалені відповідні рішення Острозькою міською радою та оформлені необхідні документи.

Також в рамках реалізації проєкту «Розвиток органічного ягідництва в об’єднаних територіальних громадах Рівненської області» провели трьох компонентне навчання для молодих фермерів по вирощенню органічної малини, роздали готові лекційні матеріали від експертки Анни Луцько.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39