Острозька міська рада просить Верховну Раду України заборонити УПЦ МП

28 Квітня 2023, 22:11
Острозька міська рада просить Верховну Раду України заборонити УПЦ МП 2729
Острозька міська рада просить Верховну Раду України заборонити УПЦ МП

Відбулася чергова тридцять дев’ята сесія Острозької міської ради. Під час неї було розглянуто та ухвалено рішення по 27 проєктах рішень. Серед них було «Звернення депутатів Острозької міської ради до Верховної Ради України щодо негайного виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року в частині прийняття Закону про заборону Української православної церкви (московського патріархату)».

Про це  депутати Острозької міськради говорили в п'ятницю, 28 квітня. 

У тексті звернення зазначено: «Рада національної безпеки та оборони своїм рішенням від 1 грудня 2022 року (введене в дію Указом Президента України від 1 грудня 2022 року №820/2022) доручила Кабінету Міністрів України внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій відповідно до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов’язань України у зв’язку зі вступом до Ради Європи. Передусім мова йде про Українську православну церкву (московського патріархату).

19 січня 2023 року Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» (реєстраційний №8371).

Острозька міська рада Рівненської області, усвідомлюючи важливість забезпечення національної безпеки в Україні в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації, а також беручи до уваги те, що діяльність Української православної церкви (московського патріархату) носить відвертий антидержавницький та антиукраїнський характер, звертається щодо невідкладного виконання зазначеного рішення Ради національної безпеки та оборони України та прийняття Закону про повну заборону Української православної церкви (московського патріархату) на території України.

рф атакує Україну не лише на військовому, а й на політичному, культурному й релігійному фронтах. Патріарх кіріл (гундяєв) публічно благословляє війська окупантів на вбивство українських громадян.

Українська православна церква московського патріархату (упц мп) як частина російської православної церкви (рпц) для російської федерації є останнім форпостом з підтримки держави-агресора в нашій державі. 

Ця релігійна організація, будучи структурним підрозділом рпц та маючи тісні стосунки з російськими спецслужбами, послідовно провадить в Україні розкольницьку політику на релігійному ґрунті, штучно створюючи передумови для протистояння в українському суспільстві. Про антидержавну, антиукраїнську суть упц мп свідчать факти здачі цілих єпархій російській православній церкві, агітації її представників за «рускій мір і рускоє оружиє», втечі ієрархів-колаборантів до росії, співучасті у викраденні людей, доносів на українських патріотів і ветеранів, священників Православної Церкви України та інших злочинів. Відтак упц мп, і загалом рпц, мають нести відповідальність за свої дії.

«Геббельси» від російського православ’я сидітимуть поряд з путіним у кримінальному суді. Вони є частиною підрозділів агресора, тому мають бути поруч із тим, кого прославляють.

Православна церква в росії не є церквою в класичному розумінні як інституція. Це фактично підрозділ ФСБ, а позиція рпц та персонально патріарха кіріла (гундяєва) у війні росії проти України є максимально людиноненависницькою. Від рук російських терористів, благословенних кірілом, гинуть наші воїни, мирні люди. Натомість так звані «священники» упц мп відмовляються відспівувати загиблих героїв, а живих – б’ють ногами прямо у храмах.

Наголошуємо на тому, що Українська православна церква (московського патріархату) свідомо ігнорує українське законодавство, а саме частину 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», яка передбачає відображення в назві релігійної організації належність до структури, керівний центр якої знаходиться в державі-агресорі.

З огляду на зазначене, Острозька міська рада Рівненської області з метою захисту національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні, звертається з вимогою невідкладно виконати рішення РНБО від 1 грудня 2022 року та прийняти Закон про повну заборону діяльності Української православної церкви (московського патріархату) на території України».

Це, по суті, перше рішення Острозької міської ради, яке стосується УПЦ МП. Інші міські, районні та обласні ради вже давно пішли далі, зокрема, припиняли договори оренди землі з УПЦ МП, забороняли її діяльність на своїй території.

Можна констатувати, що наш край плентається у хвості дерусифікації на теренах Західної України. Навіть східніші області, зокрема Хмельниччина, Житомирщина, зробили більше ніж наш бандерівський регіон…

А ще, наразі Острозька міська рада жодним чином не відреагувала на звернення Рівненської обласної ради. Вона, судячи з інформації на сайті нашого обласного парламенту, просила органи місцевого самоврядування, аби ті ухвалили рішення щодо припинення діяльності УПЦ МП на території своїх громад.

Нагадаю, що позачергова сесія Рівненської облради відбулася 10 квітня. Тоді депутати одностайно заборонили діяльність УПЦ МП на території Рівненщини. Це рішення підтримали 55 обранців з 55 присутніх в залі. Крім того, депутати проголосували за скасування низки рішень виконавчого комітету Ровенської обласної ради народних депутатів щодо реєстрації статутів тих релігійних громад, які станом на сьогодні перебувають у складі УПЦ МП та передачі їм в користування культових будівель.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024